Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Förebyggande åtgärder ger stora vinster

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"2018 var det 868 personer över 65 år i regionen som ramlade och skadade sig så svårt att de behövde slutenvård. Små insatser såsom satsningar på fler fysioterapeuter kan ge seniora personer de stöd som behövs för att minska risken för fall", skriver företrädare för Fysioterapeuterna.

Bild: TT

Annons

Om vi säger att vi har ett erbjudande som gör att ni kommer kunna hämta hem stora ekonomiska besparingar, samtidigt som ni förbättrar kvaliteten för befolkningen, låter det intressant? Lösningen stavas prevention. Ni kommer inte se resultat imorgon, men vi kan lova er: ni har inte har råd att bortse från vårt erbjudande.

Var tredje region och var fjärde kommun gick med underskott förra året, dessvärre ser prognoserna inte bättre ut för 2020. Vi vet att det främst är demografiska förändringar tillsammans med minskat skatteunderlag som gör att flera kommuner och regioner överväger att höja skatten för att kunna klara sina åtaganden. Visst ökar kostnaderna och behovet av resurser till hälso- och sjukvården, men vi måste inse att vi kan arbeta smartare.

Annons

Enligt WHO kommer varje satsning på förebyggande åtgärder till 2030 att ge sjufaldigt tillbaka, enorma siffror om man ser till den totala hälso- och sjukvårdsbudgeten ute i kommuner och regioner. Det finns flera exempel på områden där små insatser kan ge stora resultat, både för patienterna men även för samhällsekonomin.

Annons

Ta fallolyckor som ett exempel. 2018 var det 868 personer över 65 år i regionen som ramlade och skadade sig så svårt att de behövde slutenvård. Jämfört med 2017 har antalet fallolyckor ökat med 3 procent. Små insatser såsom satsningar på fler fysioterapeuter som kan ge seniora personer de stöd som behövs för att minska risken för fall. För äldre som bor i eget boende ger anpassad fysisk träning en minskning av fallfrekvensen med upp till 40 procent!

Ett annat exempel är hjärtrehabilitering där variationen är skrämmande stor i landet. I Jämtland var det endast 5 procent som deltog i ett fysiskt träningsprogram 2 ggr/vecka under ledning av fysioterapeut. Som jämförelse var det 49 procent på Gotland som deltog i sådan behandling. Detta trots att vi vet att patienter som inte deltar i fysisk träning efter hjärthändelse har högre sannolikhet att insjukna igen!

Vårt sista tips till er alla är att faktiskt satsa på rätt kompetens på rätt plats. I Västerbotten provade tre vårdcentraler att patienter med smärta i muskler och leder först fick bedömning av en fysioterapeut innan eventuell träff med läkare. Under ett år resulterade detta försök i att antalet läkarbesök minskade, patientnöjdheten var mycket god och kostnaderna minskade med cirka 500 000 kronor per vårdcentral.

Annons

Om vi tar 500 000 kronor och multiplicerar detta med antalet vårdcentraler i vår region visar det att ni bara genom denna förändring skulle kunna spara 13 000 000, utan att tumma varken på kvalitet eller effektivitet. Att se till att patienterna vid sin vårdkontakt träffar rätt kompetens sparar tid, pengar och leder till snabbare tillfrisknande.

Annons

Vi vet att det finns stora ekonomiska utmaningar, men våra medlemmar vill vara med och bidra. Därför får ni denna julklapp från oss med råd som vi hoppas ni finner användbara! Vågar ni avge ett löfte 2020 till alla invånare i er region och i era kommuner; att titta på insatser som är smartare, men inte tummar på kvalitet? Vi hjälper er gärna! Ta nu den möjligheten ni har, satsa långsiktigt på prevention! Då kommer ni kunna räkna hem både nöjdhet, ökad kvalitet och samhällsekonomiska vinster.

Stefan Jutterdal

Ordförande Fysioterapeuterna

Catharina Bäcklund

Ordförande Fysioterapeuterna distrikt Jämtland/Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy