Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tanterna protesterar, tanterna har fått nog

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tanterna har fått nog av orättvisor. Ett pensionssystem som missgynnar kvinnor får Tantpatrullen att se rött.(Bild från en manifestation i Bräcke). Foto. Anita Näsberg

Annons

Pensionen är ett av våra viktigaste trygghetssystem som handlar om att du efter ett långt yrkesliv ska kunna känna ekonomisk säkerhet.

Men så är det inte för alla, i synnerhet inte för många kvinnor.

Ekonomin fungerar kanske så länge som man är två även om pensionen är låg - men när man blir ensam och det blir många kvinnor försvinner den ekonomiska tryggheten.

Journalisten Karin Thunberg har skrivit ”Att åldras är inget för veklingar”. Vi i Tantpatrullen vill tillägga ”Att åldras som ensamstående kvinna kan vara ett helvete.” Man kan kanske inte betala räkningar eller hantera oförutsedda utgifter.

Man får svårt att möta barns och barnbarns önskningar inför jul och födelsedagar fast man så gärna vill. För det är dyrt att bli gammal för tandvård, glasögon, läkarbesök, mediciner och hjälpmedel kostar mer än när man var ung.

Annons

Annons

Men fattigdomen märks inte bara i plånboken utan även i hjärnan. Risken för psykisk ohälsa och depression ökar. Vi vet att risken för att dö i förtid ökar för kvinnor med låga inkomster jämfört med dem med höga. Skillnaden är ännu större för män.

Hur kunde det bli så här i ett av världens rikaste länder? Sverige var faktiskt först i världen med att införa en pensionsförsäkring för alla - folkpensionen. Ända in på 1990-talet hade vi kanske världens bästa pensionssystem.

Men så är det inte längre. När andelen fattigpensionärer minskar i de andra nordiska länderna så ökar den i Sverige. Därför måste regeringen höja bostadstillägget för hyran måste man ju kunna betala. Men det förbättrar inte pensionssystemet.

När dagens system infördes sa man att det var världens bästa, men förre statsministern Göran Persson har sagt att vi skapade världens bästa pensionssystem med den lilla defekten att det gav för små pensioner.

Birgitta Sevefjord, Tantpatrullens ordförande.

Bild: Christina Löfving

I dag räknar man med att 80-talisterna måste jobba till 70 år för att få ut hälften av slutlönen i pension. Politikerna säger att systemet är robust - men inte för oss pensionärer.

Tre gånger har man faktiskt sänkt pensionerna när det fattades pengar i systemet , bromsen slog till. Så när vi kämpar för ett nytt system så kämpar vi inte för oss själva utan för alla dem som kommer efter oss.

Annons

Det kan inte vara så att om du är fattig i arbetslivet så blir du fattig tills du dör.

Annons

Tantpatrullen finns regelbundet på gator och torg i Östersund, Örebro, Stockholm och Växjö och vi har haft möten i Bräcke i Jämtland, Uddevalla och Arboga. Ilskna kvinnor i röda hattar sprider sig över landet.

Det gensvar vi får visar att det jäser i stugorna. Vi träffar så många besvikna som berättar om sina låga pensioner efter ett långt yrkesliv. i hör om kvinnor som inte har råd att ta en fika eller bjuda hem gamla vänner. Och det är ofta kvinnor som arbetat inom vård och omsorg och tagit hand om barn, gamla och sjuka. Och så är det också i Tantpatrullen, vi tar hand om varandra och andra. Bjuder på mat i Östersund, ordnar för tredje året i rad nyårsfest i Stockholm och har studiecirkel i Örebro. Det är så man bygger en rörelse.

Vi kräver att gamla behandlas med respekt och värdighet även när krafterna sviker. Äldre är självständiga individer som högt upp i åldern är en enorm resurs för samhället. Därför kämpar vi för ett nytt pensionssystem tillsammans med pensionärsorganisationer och andra som tycker att Gammal tant behöver större slant!

Birgitta Sevefjord

Ordförande Tantpatrullen

Hagar Lövgren

Tantpatrullen Östersund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy