Det är en trött Europaparlamentariker som LT:s ledarredaktion får tag på. Jytte Guteland (S) har nyss lämnat de utdragna förhandlingarna på klimattoppmötet i Madrid och tagit tåget till Strasbourg för en ny arbetsvecka.
Som ledamot i Europaparlamentets miljöutskott har hon bevittnat ett paradigmskifte.
Knappast på mötet i Madrid, där är hon besviken över att förhandlingarna inte nådde längre. Just nu tröstar hon sig med att "no deal" är bättre än en "bad deal", som faktiskt hade kunnat vara fallet när länder som Brasilien och USA sätter sig på tvären.
Men inom EU har det hänt något.
Majoriteten av de förslag som läggs på bordet under kommande året kommer gå till miljöutskottet.
Annons
"Vändpunkten kom med valrörelsen och Greta Thunberg. Det drev klimatfrågan till den största frågan i EU-valet. Nu har Europaparlamentet klubbat European Green Deal. Majoriteten av de förslag som läggs på bordet under kommande året kommer gå till miljöutskottet. Miljö- och klimatpolitiken har helt enkelt blivit i centrum för politiken. Det är långt ifrån 2014 och Jean-Claude Juncker som kommissionens ordförande."
Annons

Besökare på klimatmötet COP25. AP Photo/Bernat Armangue
Anledningen är att det har varit starkare klimatdebatter i alla medlemsländer under det senaste året, menar Guteland. Unionen har kunnat enas i klimatfrågan, det har varit mycket liten splittring. I Madrid var det bara Polen som inte ställde sig bakom EU:s målsättning i European Green Deal om att unionen ska vara klimatneutral till 2050.
"Övriga länder ser att EU tar en ledarroll. Och det är fler länder som har åtagit sig mer, som har varit öppna med att utsläppen kommer att öka ett litet tag till men sedan minska. Kina är ett sådant exempel. De har åtagit sig att göra mer, det finns en plan."
EU och Kina har tagit ett nytt ledarskap i klimatfrågan, ett ledarskap som kommer att utvecklas under nästa år.
2015 spelade den bilaterala uppgörelsen mellan USA och EU stor roll för att kunna landa Parisavtalet året därpå. Indikationer på en liknande uppgörelse mellan EU och Kina såg vi redan under toppmötet i april då EU och Kina enades om att tillsammans ta ett större ansvar i det strategiska ledarskapet mot klimatförändringarna.
Annons
"Det finns mycket att önska från Kina vad gäller mänskliga rättigheter men för världens framtid är partnerskapet mellan EU och Kina viktigt. De visade sig konstruktiva i Madrid. De jobbar med utsläppshandel och är villiga att öka sitt nationella åtagande."
Annons

Vice ekologi- och miljöministern i Kina, Zhao Yingmin, talade på klimatmötet i Madrid. AP Photo/Manu Fernandez
Även om klimatmötet i Madrid inte nådde hela vägen menar Jytte Guteland att det är tydligt att EU och Kina har tagit ett nytt ledarskap i klimatfrågan, ett ledarskap som kommer att utvecklas under nästa år.
Då hålls klimatmötet i Glasgow och har ett mer politiskt fokus. Årets möte i Madrid var mer tekniskt, med fokus på regler och hur man ska tolka avtal.
Finns det ett fönster för starkare klimatambitioner då?
Jytte Guteland hoppas det. "Vi har haft ett paradigmskifte. Exakt vad det blir av alla detaljer är däremot svårt att veta."
"Men hoppet måste vara närvarande. Annars går vår planet en dyster framtid till mötes."