Annons

Annons

Annons

Försvarets återetablering i länet

Debatt
Debatt: Ska bara halva Sverige försvaras?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under hela min yrkestid inom försvaret intill regementet A4: s nedläggning 1997/1998, låg vårt fokus på att försvara Sverige, hela Sverige var än angriparen kunde tänkas anfalla.

Med den allt större koncentrationen av Sveriges försvarsförmåga till Stockholm riskerar halva landet att stå utan försvarskapacitet, befarar Sten Bredberg, fd regementschef på A4.

Bild: TT

Fram tills att hela Östersunds garnison lades ner 2006 ändrades fokus alltmer åt förmåga till internationella insatser. Inom försvaret och politiken smög sig en uppfattning in, att ett krig i Europa och ett anfall mot Sverige var inget rimligt alternativ.

Från dag ett har jag tillhört den minoritet, som hävdat: ”Läs historien, var inte så blåögda”.

Annons

Nu är vi där igen. De flesta inser att Försvarsmakten är främst till för att kunna försvara Sverige. Försvarsberedningens rapport är mycket tydlig. Vi måste satsa avsevärt mer på försvaret, och vi skulle egentligen gjort det igår.

Annons

Försvarsmakten av i dag är organiserad efter de uppgifter som den haft de senaste 10 – 20 åren. En otrolig koncentration till Stockholmsområdet och ett högkvarter (HKV), där alla karriärbefattningar finns. Som ett skrämmande exempel kan nämnas att chefen för Militärregion Norr (MRN) med ansvar för halva Sveriges yta, när det gäller planering och försvarsförberedelser endast har överstes grad.

Alla generaler och amiraler finns i Stockholm.

Då kan det bli som när Luftfartsverket föreslog att ett antal norrländska flygplatser, inklusive Åre/Östersund skulle fjärrstyras från Arlanda, att chefen MRN inte ens tillfrågades. HKV: s yttrande innebar endast att Visby flygplats skulle undantas.

Fram till 90-talet fanns det sex militärområden i Sverige med sammanlagt nio generaler, som hade detaljkunskap om sitt militärområde, och sällan kördes över av HKV.

Då fanns också en god balans mellan försvarsförmågan i olika delar av landet.

Man blir onekligen bekymrad, när man hör Försvarsmaktens egen analys av Försvarsberedningens uppdrag och om vad som kan göras inom de tilltänkta ramarna och dess prioriteringar.

Här lyser Stockholmsperspektivet tydligt igenom. I stället för att prioritera helt nödvändiga satsningar inom den halva av Sverige som är ett militärt vaccum, väljer man hellre materielförnyelse hos redan befintliga förband.

Annons

Visst, det finns tyvärr stora återtagningsbehov hos dagens förband, men det är också viktigt att sända en politisk signal till omvärlden, att en militär operation med syfte att dela Sverige på mitten ska försvåras genom satsningar just här.

Jag hoppas Försvarsberedningen återsamlas och ger tydliga direktiv till Försvarsmakten att organisera de två militära enheter i mellersta Sverige man tidigare var överens om.

Sten Bredberg

F d A4

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan