Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Föreningsliv: SPF Rödön

Detta är en läsartext.

SPF Rödöns medlemmar besökte Backsjöns tulpanodlingar i början av sommaren. Foto: Gunilla Selander

Annons

Juni. En härlig sommardag i mitten av juni fylldes Ärsnbussen av förväntansfulla SPF:are med sikte på Backsjön, Sollefteå och tulpanodlingarna där.

Gott fika blev vi serverade av Kia och Elisabeth vid en bensträckarpaus. Efter en längre tur på bitvis slingriga grusvägar började vägskyltar i form av tulpaner dyka upp och så var vi då framme. Vi hälsades välkomna av dels Carolina Visser och Hasse Sjölund vilka driver Farm Backsjön, dels av några av deras åsnor och hönor. Jag var kanske den enda i vårt sällskap som väntat mig typ "holländsk tulpanodling fast litet mindre", och som inte förstått att det är lökarna som har huvudrollen i odlingen.

Carolina började berätta hur hon funderat på att ändra inriktning i sitt liv, sålde det mesta och resten packade hon in i bilen och började köra norrut från Holland. Av olika anledningar hamnade hon så småningom i Backsjön, köpte hus (inklusive man enligt henne själv).

Annons

Annons

När man började odla tulpaner i Holland på 1600-talet var klimatet liknade vårt med snö och frostiga vintrar. Tack vare kylan behöver de inte använda några kemikalier. Carolina berättade vidare om när och hur vi ska plantera lökarna, tipsade om olika sätt att skydda mot rådjur och andra hungriga djur och mycket annat. Nu har Carolina och Hasse börjat exportera(!) tulpanlökar till Holland.

Augusti. Traditionsenligt är det ju dags för surströmmingslunch. Och i år träffades vi i Ås föreningshus för att avnjuta läckerheterna. Britt Larsson och Ruth Rundgren serverade allsångshäften och fick oss att tillsammans med dem sjunga några för ändamålet passande visor. Därefter var det dags att ta för oss från ett inbjudande dukat långbord, av allt som hör till en riktig surströmmingsmåltid. Till nästa års augustiträff ska jag inte envisas med att det bara är jag som hellre vill ha sill, då kommer sillen att räcka till alla andra också.

September. Knappt 50 medlemmar, varav några från SPF Offerdal, följde med bussen den 11 september till Nord-Lock i Mattmar. Pär Hägglund berättade om företagets resa från 1953, då Bengt och Märit Persson startade med att tillverka gersågar och gasbrännare fram till dagens produktion av låsbrickor för säkring av skruvar.

Idag är företaget världsledande och deras produkter finns där det vibrerar och skakar vilket kan ge skruvlossningsproblem, exempelvis järnvägsbroar, robotarmar, nya ledaxlar i truckar som används vid gruvbrytning. Den nya utbyggnaden som beräknas bli inflyttningsklar andra halvåret 2020 kommer att förbättra arbetsmiljön och kvalitetssäkra produktionen. Som alltid är det mycket intressant med företagsbesök och kunniga informatörer.

Annons

Annons

Efter stoppet hos Nord-Lock for vi vidare till Fjällsätra där en god lunch väntade i en matsal med väldigt vacker utsikt.

Mätta och belåtna startade vi till dagens sista stopp som var Åre Ljusfabrik. Johan Hallbäck berättade om ljustillverkningen som sker hantverksmässigt med hjälp av en platsbyggd maskin, som doppar ljusen i flytande stearin tills de fått önskad form. Inget ljus är exakt likt ett annat. Tändälgarna görs av restprodukter för att så litet som möjligt ska kastas. Efter att vi fyllt på våra förråd inför höstmörkret styrdes kosan åter mot Krokom.

Gunilla Selander

Annons

Annons

Till toppen av sidan