Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Bättre kvinnlig hälsa med 6-timmars arbetstid på Östersundshem – forskare: ”Man upplever att man jobbar mer effektivt”

Mittuniversitetet har genomfört en studie under den tid som Östersundshem haft försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag för delar av de anställda. Resultatet visar att främst kvinnliga anställda uppger att de märker av hälsoförbättringar med kortare arbetstid. Turbulensen inom Östersundshem senaste året har dock påverkat studien.

Text: 

Östersundshem har under en provperiod på 1,5 år gett anställda möjlighet till en sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Två av Mittuniversitetets forskare har studerat hälsoeffekterna hos de anställda.

Annons

Försöket inom Östersundshem påbörjades i januari 2018 och slutförs sista augusti 2019. Under hela försökstiden har två forskare vid institutionen för psykologi och socialt arbete på Mittuniversitetet, professor Ingrid Zakrisson och lektor Ulrika Danielsson följt de anställda. Målsättningen för studien har varit att genom enkätstudier vid tre tillfällen undersöka hur medarbetarna med förkortad arbetstid upplever förändringen. De anställda som ingick i försöket fick reducera sin arbetstid till sex timmar med bibehållen lön.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan