Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Ny sjakkfejd Jämtland-Tröndelag på gång

Detta är en läsartext.

Vit gör matt i två drag. Lösning: 1.Se7+ Kh7 2.Dxh5.

Annons

Helgen 31 augusti-1 september är det dags för det årliga utbytet med våra norska grannar, Sjakkfejden, en landsdelskamp mellan Jämtland och Tröndelag. Sedan omstarten 2005 har den spelats årligen alternerande mellan Östersund och Trondheim. Spelplatsen blir i år Thora Storm vidaregående skole i Trondheim och på lördagen spelas lagmatchen medan det på söndagen blir blixtturnering. Speltiderna är anpassade till lämpliga tågförbindelser och det finns i nuläget plats för många fler deltagare och det kan även bli en särskild juniorkamp om intresse finns.

Annons

Annons

I den lilla orten Hell, med drygt 1500 invånare, ett par mil hitom Trondheim spelades det en mäktigt stark turnering 3-11 augusti. Av de totalt 58 deltagarna var hela 16 titelinnehavare och förstapriset på 15 000 norska kronor gick till en av sju stormästare: Bence Korpa, Ungern.

I Bratislava, Slovakien, har Europamästerskapet för ungdomar genomförts i sex åldersklasser, open klass och flickklass. Av de svenska deltagarna lyckades Anna Cramling Bellon bäst med en 13:e plats i flickor U18 med 5,5 poäng och hon håvade liksom Gustav Törngren i U16 in över hundra elopoäng. Törngren kom på plats 31 av 127. I klassen 18 år open gick Milton Pantzar starkt och fick en IM-inteckning med sina 5,5 poäng och 19:e plats av 109. I gruppen 12 år open kom Adrian Söderström, Sundsvall, på 45:e plats av 160 med sina 5,5 poäng. Av de tolv EM-titlar som stod på spel tog Ryssland hem tre, Azerbajdzjan och Polen vardera två.

I Saint Louis har ännu en tävling i Grand Chess Tour avverkats. Tävlingen består av snabb- och blixtschack. Världsettan Magnus Carlsen som har haft en fantastisk svit med åtta raka turneringssegrar sedan december 2018 har nu hamnat i en formsvacka och förlorat flera partier. Efter det inledande snabbschacket och den ena av den dubbelrondiga blixtavdelningen är ställningen följande: Maxime Vachier-Lagrave 17,5; Levon Aronian 17; Ding Liren 16,5; Yu Yangyi 15,5; Sergej Karjakin 14,5; Richard Rapport 14; Magnus Carlsen 12,5; Leinier Dominguez 10,5; Fabiano Caruana 9,5; Sjachrijar Mamedjarov 7,5 poäng.

Annons

I veckans uppgift ser vi partislutet Sevian - Klein, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan