Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Alexei Shirov fullbordade ett hat trick

Detta är en läsartext.

Den gångna helgen inleddes den svenska Grand Prix-serien med Cellavison Cup i Lund. Högstrankad var forne världsstjärnan Alexei Shirov som nu, trots konkurrens av ytterligare 18 stormästare, infriade förväntningarna och därmed fullbordade ett hat trick. Han har nu vunnit turneringen 2017, 2018 och 2019. Poängen blev 7 av 8, samma som tvåa och trean Dmitry Kryakvin och Kaido Külaots.

Annons

Flera svenskar hamnade på platserna 7 till 18 på 6,0 poäng, en poäng efter segrande Shirov, däribland bästa dam, Pia Cramling, men även Erik Malmstig, Rockaden Umeå, en FIDE-mästare som verkligen var med och tampades med hela stormästarskaran i toppen av tabellen.

Annons

I Bratislava, Slovakien, pågår Europamästerskapet för ungdomar och två av de 19 svenska deltagarna sticker ut genom att hänga med i toppen. I klassen flickor 18 ligger Anna Cramling-Bellon på andra plats med 4,5 poäng efter fem ronder och i klassen 18 open har Milton Pantzar också 4,5 poäng och plats 3. Adrian Söderström, Sundsvall, har 3 poäng efter 5 ronder i gruppen 12 open.

Sveriges främsta spelare på damsidan, Pia Cramling, har av världsschackförbundet, FIDE, som en av 16 spelare tagits ut till den kommande Grand Prix-serien för damer. De två främsta i denna serie får plats i nästa VM-kandidatturnering. Det blir en intensiv höst för Pia som även spelar i svenska GP-serien, Isle of Man och lag-EM. Hon har i en intervju nyligen uttryckt att orken blir en nyckelfaktor. 56-åriga Pia är 35 år äldre än en av storfavoriterna i FIDE-GP, Aleksandra Gorjatjkina, Ryssland. Pia har dock bra med rutin då hon gjorde landslagsdebut redan 1978 vid Schack-OS i Buenos Aires.

I Riga, Lettland, har det slagits nytt deltagarrekord för tävlingen RTU Open då man nu för första gången har över 1000 deltagare fördelade på nio olika klasser. Mer om denna i kommande schackruta.

Vit gör matt i två drag. Lösning: 1.Te7+ Kd4 2.Tf4

Annons

Annons

Veckans uppgift utgörs av partislutet Khanin, Riazants, Sankt Petersburg, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan