Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: 19 stormästare tävlar i Lund

Detta är en läsartext.

I dag fredag inleds säsongens första tävling i SSF:s Grand Prix-serie när Cellavision Chess Cup avgörs i Lund. I skrivande stund är hela 19 stormästare anmälda med tidigare världsstjärnan Alexei Shirov i topp. Totalt är i nuläget drygt 250 spelare anmälda.

Tävlingen Xtracon Chess Open i Köpenhamn fick en överraskande segrare när blott 13-årige indiern Rameshbabu Praggnanandhaa vann med 8,5 poäng av 10. Närmast följde fem spelare på 8 poäng medan Nils Grandelius blev bäste svensk med 7,5 poäng och tionde plats. Den unge segraren var rankad som nummer 21 i startlistan och för drygt ett år sedan blev han den näst yngste stormästaren någonsin efter rekordhållaren Sergey Karjakin. Familjen Rameshbabu fick inte bara en vinnare i Xtracon då Praggnanandhaas äldre syster WGM Vaishali tog en GM-norm i turneringen. I slutronden besegrade hon Jonny Hector och slutade likt Grandelius på 7,5 poäng.

Annons

Annons

I Riga har en deltävling i FIDE:s Grand Prix-serie nyligen genomförts. Turneringen spelades i utslagsform och i finalen möttes Sjachrijar Mamedyarov och Maxim Vachier-Lagrave och vinnare blev Mamedyarov efter att ha vunnit det avslutande harmageddonpartiet.

Efter turneringen i Wijk aan Zee i januari meddelade förre världsmästaren Vladimir Kramnik att han tänkte sluta spela schack professionellt. Sedan tog han fem månaders semester. För en månad sedan gjorde han en slags comeback i en blixttävling i Moskva. Det var direktsändning på Match TV, Rysslands största tv-kanal för sport. För att göra det mer tv-mässigt hade man kopplat pulsmätare till var och en av de åtta stormästarna. I sitt första parti efter semestern var Kramnik uppe i en puls på 140 i ett kritiskt skede mot Wei Yi. Kramnik vann partiet och minimatchen. Han slogs dock ut i semifinalen mot Sergej Karjakin, som sedan vann finalen mot Jan Nepomnjasjtjij.

Vit gör matt två drag. Lösning: 1.Sa6+ Kb7 2.Dxc6

Veckans uppgift utgörs av partislutet Nabaty - Svane, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan