Annons

Annons

Annons

Hede

Läsartext
Föreningsliv: Länets djurbönder

Detta är en läsartext.

Vilken eftermiddag vi djurbönder från länet hade med dotter Paula Daabach och pappa Erik i fäbodar väster om Hede i härliga Härjedalen tillsammans med deras Herefordbesättning.

En verksamhet som började år 1977, då med två kvigor och en tjur av SRB-rasen. Hösten 1979 stod "fjöset" nästan klart, då det brann ner till grunden. Inga djur skadades och de fick övervintra inackorderade på en annan gård. När den nya ladugården två år senare stod klar fick gården en ny inriktning, uppfödning av kvigor. I snitt lämnade gården 12 kvigor per år.

Annons

Annons

När bonden som levererade kvigkalvarna slutade 1992 började pappa Erik med dikor, en blandras av Charolais och Hereford. Det  är från dessa dagens djurbesättning kommer. År 1994 lades produktionen om till ekologisk djurhållning och Krav växtodling.  Sedan år 1998 har all kalvning skett på skogen. I dag föds 20-25 kalvar på fäbodbete. Under de senaste åren har djuren utrustats med pejl, för att Paula lätt ska kunna lokalisera var djuren är för den dagliga tillsynen. Från och med 2011 togs GPS-tekniken i bruk. Djuren måste besökas varje dag för kontroll och avprickning. Paula kan namn och nummer på alla kor!

På fotot kontrollerar Paula och Erik Daabach Herefordkorna. Foto: Sture Björk

Vi blev starkt påverkade av att få se och lyssna till pappa Erik och dottern Paula. Vilken djurhantering Paula visade prov på, den måste upplevas på plats när Herefordkon står helt stilla och Paula lägger kinden mot kossan och kliar henne strax bakom frambenen. Sedan kommer nästa ko fram och vill ha samma omvårdnad. Det var imponerande hur folkkära korna var trots att tjugo intresserade från länet gick runt på fäbodvallen. Korna ville bli klappade och årets kalvar låg på vallen och beundrade skådespelet. Vilken känsla detta var.

Annons

Om korna känner sig hotade hjälps de åt att försvara kalvarna genom att ställa sig i en ring runt dem. Lagom till höstlöven kommer, släpps tjuren ut för att betäcka korna på nytt. På vinterhalvåret är djuren hemma på gården i Hede och går på djupströbädd i utestallar, äter foder från gården och dricker uppvärmt vatten.

Sture Björk 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan