Annons

Annons

Annons

Tord Andersson

ledare socialdemokratisk

Tord Andersson
Tord Andersson: Ta bort gräddfilen för fåmansföretag

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Efter skattehöjningen kommer kommunalskatten i Danderyd ändå vara fyra kronor lägre än Doroteas. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

”Hundratals sällskapshundar riskerar att stå utan oxfilé”, varnade humorgruppen Public Service i radions P1 nyligen. Sketchen handlade om följderna av en planerad skattehöjning i Danderyd, en av landets rikaste kommuner. I en påhittad insamlingskampanj uppmanas lyssnarna att skänka valfri summa som kapitalinkomst till kommuninvånarna eftersom ”ingen skattar på lön i Danderyd”.

Det är skruvat, men det finns ett korn av sanning i satiren. I Sverige beskattas kapitalinkomster mycket lägre än löneinkomster. Det har gjort det lönsamt, framför allt för höginkomsttagare, att arbeta i egna bolag istället för att vara anställda. Den som säger upp sig och startar eget kan i gynnsamma fall dubblera inkomsten och halvera skatten genom att leva på utdelning från det egna företaget.

Annons

Annons

De så kallade 3:12-reglerna för fåmansföretag håller på att förändra arbetsmarknaden i grunden. Mellan 2007 och 2016 ökade den del av hushållens inkomster som utgjordes av vinstutdelning från 30 till 100 miljarder.

Det nämns sällan, men de gynnsamma skattereglerna för egenföretagare är en av orsakerna till att kostnaderna för hyrpersonal i vården är så höga. En läkare med eget bolag kan få ut 100 000 kronor mer efter skatt varje år än sin landstingsanställda kollega.

Det är inte konstigt att även sjuksköterskor, socionomer, snickare, rörmokare, journalister och andra säger upp sig och hyr ut sin arbetskraft som egenföretagare. Bra för den enskilde förstås, men en enorm förlust av skatteinkomster för samhället. Dessutom har ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) visat att 3:12-reglerna inte leder till nya jobb, däremot till omfattande skatteplanering.

Socialdemokraterna i den förra regeringen försökte skärpa reglerna. Då hotade alliansen med misstroendeförklaring. ”Entreprenörsskatten” som den kallas, är ett rött skynke som motarbetas av starka krafter med Svenskt Näringsliv i spetsen. Varje försämring framställs som ett hot mot företagandet.

Staten behöver ett tillskott på 90 miljarder för att klara välfärden de närmaste åren. Inte förbättra, märk väl, utan behålla välfärden på dagens nivå. Ett sätt att få loss pengar är att höja skatterna på kapital, arv och fastigheter och ta bort gräddfilen för fåmansföretag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan