Annons

Annons

Annons

Läsartext
Föreningsliv: PRO Krokom

Detta är en läsartext.

Vår sommarresa i år blev en tvådagarsresa längs Vildmarksvägen. Det var en lite gråmulen morgon den 26 juni, när vi startade resan med Lars-Göran Nilsson vid ratten och med hans trogna Annelie som reseledare.

I Fatmomakke blev det en intressant guidning för medlemmarna i PRO Krokom. Foto: Gunnel Wejdeland

Första stoppet gjordes vid Ulleriet i Skärvången. Där var maskinerna i full gång så vi kunde se hur deras varma och slitstarka strumpor i merinoull blir till. Det lockade verkligen till köp för de flesta.

Efter några mil genom Lierne kommun på norska sidan gränsen kom vi till Gäddede, där vi fick kycklinglunch och sedan började färden upp mot Stekenjokk. I fjärran stora renhjordar på fjällens sydsluttningar men bara enstaka djur på nära håll. Det blåste rejält och var kallt när vi stannade för att fotografera, men framförallt för att njuta av den imponerande utsikten med de delvis snöklädda fjällen.

Annons

Annons

På eftermiddagen var vi framme i Fatmomakke, kulturreservat sedan 2014, där vi fick en intressant guidning av Elsy Vesterlund. Hon berättade så mycket om samernas och nybyggarnas liv och sedvänjor i gamla tider och om hur de samlades där några gånger per år för att fira både glädje- och sorgehögtider, fullgöra sin kyrkoplikt och kanske fatta viktiga beslut.

Fatmomakke kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. I den lilla fina kyrkan är det under sommarmånaderna gudstjänst varje söndag. Efter det här intressanta besöket var det dags för bussfika innan vi rullade vidare.

I kvällningen nådde vi Saxnäs där vi började med ett besök vid Ricklundsgården, en Italieninspirerad villa högt belägen med utsikt över Kultsjön och det mäktiga Marsfjället. Konstnären Folke Ricklund och hans hustru Emma byggde villan på 30-talet och gjorde den till ett konstnärshem. I dag är det museum och gästhem för kulturarbetare.

En god middag med älgköttbullar i kantarellsås, hjortron och glass och sedan en utmärkt inkvartering på Saxnäsgården avslutade dagen.

Dag två började med tidig frukost och sedan åkte vi vidare i det underbara landskapet. Vid den unika Trappstegsforsen gjorde vi naturligtvis ett fotostopp innan vi fortsatte mot det som egentligen var huvudmålet för vår resa, nämligen Marsliden.

Under vintern har vi varit samlade i grupper och läst "I Marsfjällets skugga" av Bernhard Nordh och nu fick vi uppleva platsen i berättelsen i verkligheten. Här var så vackert med slåtterängar och Marsfjällen i bakgrunden. En kopia av Lars Pålssons första stuga är uppbyggd här och där samlades vi och fick höra Mårten Larsson, ättling efter Lars Pålsson, berätta med stor inlevelse om det svåra livet för nybyggarfamiljen här i mitten av 1800-talet.

Annons

Annons

Carina Strömberg, styrelsemedlem i Bernhard Nordhsällskapet, var också vår guide och hon visade oss det lilla museet där vi kunde ta del av Bernhard Nordhs liv och författarskap och om hans engagemang för trakten och dess historia.

I byns lilla butik fanns ett litet prylmuseum och där blev vi serverade kaffe och tunnbrödsstut.

Vid lunchtid kom vi till Bergmans butik- och fiskerestaurang i Lövliden, där vi blev serverade en härlig tallrik med rökt lax och potatissallad.

I kapellet vid Dorotea kyrka gjorde vi ett kort besök för att se den märkliga gruppskulpturen gjord av Björn Martinius i naturlig storlek och som föreställer Jesus med lärljungar vid den sista måltiden. Verket heter "Nattvarden".

Resans sista stopp var vid Nostalgifiket i Havsnäs där vi blev mottagna med kaffe, hembakt tunnbröd och gobit och dessutom rikligt med nostalgikickar.

Hemma i kvällningen kunde vi se tillbaka på härliga möten och med massor av vackra bilder på näthinnan.

Gunnel Wejdeland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan