Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Fel av Jan Björklund (L) i partiledardebatten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

SVT "Agendas" partiledardebattsändes 5 naj.

Bild: TT

Annons

I Agendas partiledardebatt 5 maj sade Jan Björklund (L): "De som verkligen har asylskäl de kan få stanna. Därför var jag och mitt parti kritiskt till den här gymnasieamnestin för 10 000 unga afghaner, för de hade inte asylskäl".
Här hittar vi direkt tre sakfel.


"Gymnasieamnestin". Det handlar inte om amnesti. Det handlar om möjligheten att få tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader, med möjlighet till förlängning om man studerar på gymnasienivå, och sedan permanent uppehållstånd om man får fast jobb senast 6 månader efter examen. Allt under högt uppsatta villor.

"10 000 unga afghaner". Gymnasielagen gör inte skillnad på nationalitet. När det gäller afghanska ungdomar är det enligt Migrationsverket 6 506 personer som fått sina ansökningar beviljade. Vi vet ännu inte hur många som kommer att klara de tuffa kraven.

"Hade inte asylskäl". De som inte har bedömts ha asylskäl har fått det beslutet på grunder som i många fall varit felaktiga. Ett stort antal organisationer och juridiska experter, inklusive Migrationsverkets egen utredning, har påpekat allvarliga brister i rättssäkerheten vid behandlingen av asylansökningar. Många asylutredningar avslöjar handläggarnas bristande kompetens. De medicinska åldersbedömningarna är kraftigt ifrågasatta och regeringen har nödgats ta initiativ till en utredning om dem. Regeringen har fått göra tillägg i regleringsbrevet till Migrationsverket om konvertiter, och Migrationsverket ska få särskilt stöd på grund av brister i barnperspektivet.

Vi undrar var gränsen går för vilka lögner som får spridas genom SVT.

# Jan Björklund far med direkt osanning. Antingen är han mycket okunnig eller också ljuger han medvetet. Vi vet inte vilket som är värst.
#Programledarna låter dessa osanningar passera utan kommentar. Deras uppdrag borde rimligtvis innefatta att inte låta debatten bygga på direkt felaktiga sakuppgifter.
#Jonas Sjöstedt leder ett parti som i riksdagen drivit frågan om att de ensamkommande ska få stanna. Ändå går han inte i svaromål mot Björklunds osanningar. Är frågan inte viktigare än så för Vänsterpartiet?

Joel och Rita Larsson
Karin Fridell Anter
Kajsa Olsson-Gustaver

 

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy