Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Tveksam "Blåsning" i SVT

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kick Leijnse är inte imponerad av SVT:s granskning av turerna kring Daniel Kindberg och ÖFK. Foto: Klipp ur SVT Play

Annons

Vi var säkert många jämtar som med förundran följde Uppdrag Gransknings program "Blåsningen". Det var ett sammelsurium av olika ämnen, redovisningar och påståenden.

ÖFKs otroliga resa i den nationella och internationella fotbollsvärlden redovisades ingående. Hemligheten bakom detta var att man i ÖFK betraktade spelarna som mångsidiga individer istället för som fotbollsrobotar.

Annons

Klubbens legitimitet ifrågasattes utifrån två händelser. En barack med ett bokföringsvärde på 3 milj och en leverantörsskuld på 1,6 miljoner. Båda belopp är bagatellartade i dagens verklighet för ett lag i den övre halvan av fotbollsallsvenskan.

Annons

Det gjordes också värdeberäkningar av marken på stadsdel Norr innan kommunen (inte Östersundshem) bestämde sig för att bygga bort bostadsbristen för att kunna växa befolkningsmässigt. PEAB som försäljare av marken var säkert medveten om och drog fördel av denna värdeökning som senare bekräftades i en oberoende värdering, vilken insinuerades att vara beställd.

Om kommunen har gjort en dålig affär var det när de lät PEAB förvärva marken som senare visade sig vara nödvändig för kommunens bostadsförsörjning.

Nästa avslöjandet rörde sig om en fiktiv förlust i Östersundshem med 200 miljoner orsakat av en nedskrivning av värdet på nybyggda fastigheter. Detta utan en tillstymmelse av bevisning. Värdet bygger på ett uppskattat försäljningsvärde, fiktivt eftersom man definitivt inte vill sälja dessa lägenheter. Ett alternativt värde på dessa fastigheter är kommunens bedömning av deras betydelse för kommunens framtida bostadsförsörjning.

Nedskrivningen har drivits igenom med samma personer i företagsledningen som var centrala i den bolagsstyrelse som deklarerade sin egen inkompetens när de avgick i stället för att ta itu med bristerna i sin egen bolagsledning. 

Att anföra dessa fakta som bevis för att Östersundsborna har gått på en blåsning i storleksordningen 250 miljoner är alltför magstarkt.

Annons

Annons

Att dessutom föregripa domstolens beslut om eventuell trolöshet mot huvudman med insinuanta ritningar på penningflöden stärker inte programmets påståenden. Beloppen det här handlade om är dessutom bara nån procent av den påstådda "Blåsningen".

Länge leve ÖFK som levererad för uppskattningsvis 700 miljoner i Goodwill till kommunen.

Kick Leijnse

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy