Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tänk nytt för äldres boende

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vården och omsorgen i Sverige står inför stora utmaningar. Vi läser dagligen om människor som sitter fast i en vårdkö i väntan på en nödvändig operation, om äldre som väntat i månader på en plats på äldreboendet och om ett skriande behov av fler medarbetare. Trots detta har frågan om vinster i välfärden tillåtits förlama svensk vårddebatt.

"Till år 2026 behövs enligt finansdepartementet 700 fler äldreboenden i Sverige, nio bara i Jämtland, för att möta den växande gruppen äldres behov. Under 2018 stod Vårdföretagarna och andra privata aktörer för drygt 60 procent av de påbörjade byggena runtom i landet", skriver företrädare för Vårdföretagarna som vill se nya samarbeten för att trygga äldres växande behov.

Bild: TT

Annons

Vi på Vårdföretagarna har själva bidragit till denna förenklade och uppskruvade debatt genom att ständigt försvara, den förvisso nödvändiga, förekomsten av vinst. Det är dags att lägga den diskussionen bakom oss och istället fokusera på hur vi tillsammans kan lösa de stora utmaningarna i svensk vård och omsorg.

Annons

 Våra medlemsföretag är en del av lösningen på vården och omsorgens problem. Varje dag går fler än 100 000 medarbetare till jobbet i någon av våra medlemsföretags verksamheter. De serverar eftermiddagskaffe på äldreboendet, diabetessjuksköterskan som vägleder föräldrar om hur barnets insulinpump fungerar och sitter ner med 15-åringen på HVB-hemmet som behöver någon som lyssnar. De är en självklar del av välfärdens vardag. Vårdföretagarna bidrar till att arbetsplatserna är sjysta genom att teckna kollektivavtal.

 En utmaning som behöver mer fokus är bristen på äldreboenden. " Som det ser ut i dag klarar inte alla kommuner att på egen hand bygga äldreboenden i den takt som krävs. Här finns det goda möjligheter till samarbeten med privata aktörer som kan bygga moderna äldreboenden. Under 2018 stod våra medlemsföretag och andra privata aktörer för drygt 60 procent av de påbörjade byggena runtom i landet.

 Vi uppmanar de socialdemokratiska kongressombuden från Jämtland på plats i Örebro att besöka vår monter utanför kongressalen för konstruktiva och öppna samtal. Vi svarar gärna på frågor och berättar mer hur våra medlemsföretag och deras medarbetare kan bidra till ökad kvalitet för patienter och brukare, minska bristen på äldreboenden och öka tillgängligheten i vården. Eller hur vi skapar attraktiva arbetsplatser inom vård och omsorg. 

Annons

 Svensk vårddebatt har under allt för lång tid varit polariserad och ideologisk, nu är det dags att vi gör ett nytt avstamp, tillsammans.


Inga-Kari Fryklund
Förbundsdirektör Vårdföretagarna

Sabina Joyau
Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan