Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Stå på dig Thomas

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

All heder åt Thomas Drugg som vägrar bära uniform i sitt arbete som bibliotekarie.

LT berättade om Thomas Drugg i går.

Beslutet att tvinga likadana västar på de anställda handlar om kontroll, maktutövning och likriktning. Allt fler chefer visar allt mindre förmåga att tåla det vildvuxna individuella som är grunden till en levande demokrati. Beslut fattas i enrum eller i små kretsar utan förankring hos arbetskollegiet. Hur många anställda har biblioteket? Inte fler än att hela gänget skulle kunna vara med att diskutera en sådan förändring i regelverket.

Annons

 Undertecknad var i 38 år lärare på Östersunds Kulturskola, som i likhet med biblioteket sorterar under Kultur- och Fritidsförvaltning. Jag avgick vid 65, för drygt ett år sedan. Att jag inte fortsatte i ytterligare två år berodde på samma styrningskultur som Thomas Drugg nu fallit offer för, och de onödiga konflikter den skapade.

Annons

Det underbara med yrket som kulturskollärare, förutom eleverna och kollegorna, var friheten. Precis som ett samhälle mår bra av medborgarnas frihet att vara olika, så kunde vår verksamhet dra nytta av lärarnas olikheter. Även om den friheten någon gång utnyttjades på fel sätt så var den för de flesta av oss en inspirationskälla.  Vi bildade nya ensembler, tog initiativet till föreställningar och turnéer. Det var i den andan som införandet av El Sistema kom till, på initiativ av oss lärare (fast även med stöd från miljöpartisten Karin Thomasson).

 Det nya kommandosystemet ledde till bråk och en (värdelös) psykologutredning. Som på biblioteket fick vi finna oss i plötsliga förändringar som beslutats bakom stängda dörrar. Som i Thomas Druggs fall bemöttes protester med maktspråk och hot. Flera kollegor med lika lång erfarenhet som jag upplevde sig som mobbade. Jag var inte ensam om att sluta före min tid.

Jag noterar att Kulturskolans lärare nu har fått varsin uniformsjacka.

Alistair Cochrane

Vad håller ni på med på Östersunds bibliotek? När man läser artiklarna i LT om nya klädregler så kan man inte annat än tycka att det här är rena sandlådenivån.

Annons

Vilket vansinne att hota någon med avsked för att man som vuxen människa inte vill bära en hoodie! Vad är det för fel med en tydlig namnskylt istället?!

Ägna er åt viktigare frågor och stå på dig Thomas!

 

Flitig biblioteksbesökare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan