Annons

Annons

Annons

Insändare: Återställ Långforsen

Det finns en anekdot om farfars gamla käpp. Käppen var rejält sliten och starkt associerad med farfar för barnbarnen. De lekte ofta med käppen så en dag beslöts att låta renovera käppen; staven byttes ut, liksom det böjda handtaget, även den metallskodda änden mot marken blev utbytt. Fortfarande talades det om farfars gamla käpp – trots att allt var utbytt!

Annons

"De nya ledningarna i ägarkommunerna måste nu, i enlighet med tidigare löften, återställa forsen och erhålla stora ekologiska och PR-mässiga vinster.", skriver Naturskyddsförenings Ulf von Sydow.

Bild: Lennart Öhd

Annons

Långfors kraftverk byggt 1918 har producerat noll kilowattimmar de senaste 10 åren, dammen är delvis raserad sedan 25 år. Att börja producera el där nu är inte renovering, det är nybyggnation i ett vattendrag skyddat i Miljöbalken och EU´s Natura 2000-nätverk. Även länets miljömål, antagna i politisk enighet, säger nej till ny vattenkraft. Lika lite som käppen var renoverad handlar Långforsenprojektet om renovering!

Jan Strand skriver 31 oktober reklammässigt att ”det som är bra för Jämtkraft är bra för Jämtland.” Vi medborgare i ägarkommunerna begär affärsmässighet i våra bolag men Långfors kraftverk med en produktion som ett halvt vindkraftverk, kan inte konkurrera med vindkraft i dag. Som reglerkraft har Långfors ingen funktion då där inte finns någon magasinsförmåga.

 De nya ledningarna i ägarkommunerna måste nu, i enlighet med tidigare löften, återställa forsen och erhålla stora ekologiska och PR-mässiga vinster. Jämtkraft har nu möjligheten att stå upp som ett föredöme om de väljer att inte nyttja sin hundraåriga vattendom i stället för att gå baklänges in i framtiden via en olönsam investering.

 

 

Ulf von Sydow

Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan