Annons

Annons

Annons

Strömsund

Doris Dahlin fick ta emot årets Hedenvindplakett – uppmärksammas för ett författarskap med starka kvinnoröster

Sedan 1980 har Hedenvindplaketten delats ut till författare som skrivit i Gustav Hedenvinds anda. I år blev det Doris Dahlin som fick ta emot plaketten på Centralbiblioteket i Strömsund.

Text

Författaren Doris Dahlin fick den 10 september ta emot årets Hedenvindplakett. Foto: Anneli Svensson

Annons

Doris Dahlin är född i Härnösand och slog igenom redan som 18-åring med romanen Ockupationsleken som fick mycket uppmärksamhet. Så här lyder Hedenvindsällskapets motivering:

”Efter Metoo-rörelsens kraftiga genombrott känns det viktigt att uppmärksamma ett författarskap där kvinnorösterna är starka och många. Doris Dahlin skrev redan 1971 som 18-åring Ockupationsleken, som ger en kritisk granskning av konservativa och auktoritära tendenser i den svenska skolan. Hon återkommer 2007 med den självbiografiska Skammens boning, där modern och mormodern har bärande roller i kampen för livets nödtorft. Pappan super och får sparken.

Annons

Annons

Med Till mamma på morsdag fördjupas skildringen av den svåra relationen mellan mor och dotter. I Himlen har inga moln kommer författaren Maria tillbaka till sin Ångermanländska hembygd från storstaden. En barndomsvän har bett henne om hjälp att förstå dottern Tove, som Maria tidigare haft god kontakt med. Doris Dahlin skildrar övertygande hur vänskap förändras med åren och hur barndomens upplevelser kan innebära både tillgång och belastning.”

Läs även: Ny biljettsajt ska samla lokala evenemang i Jämtland – Jesper Lindgren: "Folk vet inte om att det händer saker här"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan