Annons

Annons

Annons

Strömsund

Ginproducenterna som sätter Äspnäs på kartan

Gin- och whiskyfantasterna i familjen Rislund tar av vad naturen har att ge: blåbär, enbär, malt och det renaste vatten. I Äspnäs, cirka två mil utanför Strömsund, driver de eget destilleri.
– Det vårt sätt att överleva. Vi tar tillvara på naturens resurser. För en familj som bor långt bort från storstan är det viktigt att ha en passion, något man kan gå in i fullt ut, säger Emelie Richardsson Rislund.

Text

Mitt emot destilleri-huset byggs en byggnad i japansk stil för whiskeylagring: "Det är mest på skoj. Jag vill ha ett japanskt hus där whiskytunnorna ska stå. Tunnorna av japansk trä ger whiskyn sin unika karaktär", säger Stefan. Från vänster: Lars Rislund , Emelie Richardson Rislund och Stefan Rislund.

Bild: Petter Stjernstedt

Annons

Ginet är på mode. Enligt systembolaget gick ginförsäljningen upp med åtta procent 2018 och antalet svenska gindestillerier fortsätter att öka. Bland ginproducenter är Sverige en av de främsta. För cirka tre år sedan startade familjen Rislund sitt eget whisky- och gindestilleriet. I ett vackert naturlandskap med nära till både sjö och skog bor de. Familjen bestående av Lars, Stefan och mamma Maria Richardsson samt den sextonåriga Marcus driver tillsammans Vattudalen Whisky- och gindestilleri i Äspnäs, två mil utanför Strömsund. Förutom passion handlar det om ren överlevnad, menar Stefan Rislund.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan