Annons

Annons

Annons

Insändare: Pride viktigare än någonsin

Alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Vänsterpartiet kommer alltid att stå upp för alla människors lika värde. Vi har också varit föregångare i beslut som rör HBTQ-personers rättigheter. Ett exempel är vänsterpartisten Jörn Svensson från Jämtland som, långt före andra i riksdagen, tog strid för allas rätt att bilda familjer oavsett sexualitet och könsidentitet.

Annons

Annons

Deltagare i Pridefestivalen i Stockholm 2013. Foto: Leif R Jansson

Vi tänker fortsätta driva hbtq-personers rättigheter och bekämpa heteronormativa normer. Lokalt driver till exempel Vänsterpartiet i Krokom att kommunens verksamheter ska hbtq-certifieras. På riksplanet driver Vänsterpartiet att reglerna om föräldraskap ska vara lika oavsett sexuell läggning. Faderskapspresumtion ska ersättas av en föräldraskapspresumtion. Vi vill också att ändring av juridiskt kön ska vara ett administrativt förfarande, att åldersgränserna för ändring av juridiskt kön avskaffas samt att det införs ett tredje kön. Att förstärka kvinnors rättigheter är en viktig del i vår hbtq-politik.

I Jämtland ska alla bemötas och respekteras för den de är, men det är lång väg kvar. HBTQ-personer utsätts för hatbrott och är en måltavla för extremhögern och machokulturen. För att stå emot den backlash som pågår krävs det att vi jobbar tillsammans, driver konkreta frågor som stärker hbtq-personers mänskliga rättigheter och står upp för allas lika värde. Därför är Pride i år viktigare än nånsin. Vänstern kommer så klart att vara där!

 

Fredrik Olofsson (V)

Jessika Spångberg (V)

Första och andra namn riksdagslistan Vänsterpartiet i Jämtlands län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan