Annons

Annons

Annons

Annons

Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018

Kämparna som jobbar med bränderna i Härjedalen behöver hjälp

Flera organisationer är engagerade med arbetet kring bränderna som pågår. Frivilliga resursgruppen från Härjedalens kommun och hemvärnet är på plats. Och fjällräddningen är beordrade till Sveg via polisen.

Emil Olsson står framför ett nätt litet lager av dryck och energipåfyllning som skänkts av Coop och Ica i Sveg.

Bild: Pia Nyström

Annons

Emil Olsson, brandman i Sveg jobbade från sju på kvällen till fyra på söndagmorgon. I måndags från klockan sju på morgonen till 23:30 på kvällen. Idag, tisdag, började han klockan sex på morgonen och ska jobba natten.
– Svegshandlarna, Coop och Ica har skänkt massor till oss, och Anna Lekander på kommunen har kört hit saker också.

Emil berättar att hela stationen i Sveg är ute. Alla i Härjedalen och många har kommit från Jämtland. Även brandmän från Röros i Norge är på plats. Flera från hemvärnet deltar i arbetet också. Röda korset har tagit kontakt och frivilliga resursgruppen kör saker och bistår.

– Situationen ute är resurskrävande, för det brinner på så många ställen och det går väldigt fort när det blåser. Alla behövs när det ser ut så här. Vi har fått containrar från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och brandmän som har semester har blivit inringda, säger han.

Annons

Annons

Martin Helmersson från Föllinge, en av flera fjällräddare på plats i Sveg, har blivit inkallad och hjälper till. De väntar på information var deras insatser behövs bäst.

Bild: Pia Nyström

Eva-Lotta Lundin, ledare för frivilliga resursgruppen från Härjedalens kommun är på plats vid brandstationen i Sveg.

Bild: Pia Nyström

Två containrar från MSB har anlänt till Sveg då brandstationens eget material börjat tryta. Det har kommit terrängfordon, motorspruta, slangar och munstycken.

Eva-Lotta Lundin från är ledare för Frivilliga resursgruppen i kommunen, vilket är en resursgrupp som utbildar frivilliga som kan rycka in när kommunens ordinarie resurser inte räcker till. De larmas ut av kommunens säkerhetssamordnare.

– Vi hjälper till med logistik, transporter, första hjälpen, organiserar frivilliga, hanterar livsmedel och ger information. Vi har bara haft en transport till Fågelsjö hittills, då vi körde kartor till brandmännen, säger hon.

Motorspruta från MSB har kommit till Svegs brandstation och lastas av ur en container.

Bild: Pia Nyström

Flera frivilliga anmäler sig för att hjälpa till med vad de kan när det gäller bränderna under tiden då TH är på Svegs brandstation.

Annons

De som vill erbjuda sina resurser ska skicka mejl till kommun@herjedalen.se och ange kontaktuppgifter, var du bor och vilka resurser du kan erbjuda.

Det går också bra att kontakta Frivilliga resursgruppen, FRG, Eva-Lotta Lundin 070-361 86 34.

- Vi behöver framförallt bevattningsutrustning och folk som kan jobba med eftersläckningsarbete och transporter, säger Eva-Lotta Lundin.

Annons

Annons

Till toppen av sidan