Annons

Annons

Annons

Annons

Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018

Info efter Krisledningsnämndens möte från brandstationen i Sveg

Evakueringen av Olingdal, Olingsjövallen och runt Härjeåsjön pågår. Polisen sköter evakueringen, där uppsamlingsplatsen är Svegs flygplats.

I väntan på att krisledningsmötet vid Svegs brandstation händer saker. Brandmän från när och fjärran kommer till stationen. De har brutit sin semester för att hjälpa till.

Bild: Pia Nyström

Annons

TV: Kommunstyrelsens ordförande om läget med bränderna.

Inbäddat innehåll

Enligt info efter mötet från kommunen har alla som bor i området eller befann sig i området har fått SMS, även till fasta telefoner. Branden är 3000 hektar stor och har spridit sig från Fågelsjö, Lillåsen mot Olingdal i nordvästlig riktning.

Annons

Annons

Enligt information försöker räddningstjänsten vattna vägen från Härjeåbron till Olingsjövallen så att branden stoppas därigenom.

5-10 enheter är på väg dit, allt från bönder till flygplatsbrandbilen.
Försök pågår att skaffa vattenresurser från alla håll och kanter.

Evakueringen av Olingdal, Olingsjövallen och runt Härjeåsjön pågår. De som evakueras får tak över huvudet och enklare förplägnad på Svegs flygplats.

Endast P4 fungerar i området sedan Brickan stängts av eftersom den ligger i brandområdet.

Under kvällen kommer vägen från Härjeåbron till Olingsjövallen att vattnas av ett stort antal tankbilar för att försöka stoppa branden där. Allt från flygplatsens tankbil till böndernas gödselaggregat används för att vattna vägen. Branden omfattar 3 000 hektar.

- Vi har fått en fantastisk respons från folk i och utanför Härjedalen. Privatpersoner, företagare, föreningar ställer upp med med olika resurser, säger Anders Häggkvist, kommunalråd.

En evakuering av Lillhärdal planeras.

- Det är ovisst om vi behöver evakuera Lillhärdal under onsdagen men vi förbereders oss för värsta scenariot. Vi behöver hjälp från luften för att stoppa branden. I värsta fall kan vi behöva evakuera Lillhärdal, det beror på brandförloppet, säger Anders Häggkvist.

Annons

Annons

Till toppen av sidan