Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Skogsstyrelsen satsar pengar på skyddsvärd skog – inleder stor kartläggning

Även skyddad skog behöver skötas. Det menar Skogsstyrelsen som avsätter pengar för att hjälpa skogsägare att vårda sina marker.

Text

Det är första gången som pengar öronmärks just för detta ändamål. Det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande och meddelar samtidigt att en stor kartläggning nu inleds för att identifiera behovet i de cirka 13 000 områden av skyddad skog som finns i Sverige.

Arkivbild: Mostphotos.se

Annons

Annons

Målet är att behålla de naturvärden som finns i skogarna och pengarna ska kunna användas till att sköta skyddade skogsområden. Några exempel på insatser är att man vill gynna något specifikt trädslag som är i riskzonen för att konkurreras ut – exempelvis gynna lövträd eller tall till förmån av gran – eller att återskapa naturliga störningar som kan förekomma i skog och mark och som främjar artrikedomen, så som brand eller översvämning.

50 miljoner finns nu avsatt från regeringen för så kallad naturvårdande skötsel. Pengarna kan användas antingen av skogsägaren själv för att arbeta med skötseln av skogen, att anlita en entreprenör som gör det eller att få hjälp med detta genom Skogsstyrelsen.

Intresset för skötselpengarna ska redan i nuläget vara stort - främst i södra Sverige, skriver Skogsstyrelsen.

Här kan du läsa mer.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan