Annons

Annons

Annons

Så tar vi dina frågor hela vägen till partiledarna: "Ett spännande grepp"

Klas Leffler och Robban Andersson är journalisterna som kan ta din fråga hela vägen till Stefan Löfven.
Med inspelade lokala läsarfrågor i tv-kameran låter de partiledarna möta sina väljare, ansikte mot ansikte.
- Ett spännande grepp, säger Robban Andersson.

Statsminister Stefan Löfven och alla andra partiledare intervjuas av Klas Leffler och Robban Andersson under våren.

Annons

Det är två av Mittmedias mest rutinerade journalister som fått uppdraget att göra exklusiva intervjuer med partiledarna under våren. För Klas Leffler, agendareporter i Västernorrland med 30 år i yrket, blir det faktiskt tredje gången.

- Ja, jag intervjuade alla partiledare 2010 och 2014 också så för min del blir det tredje riksdagsvalet i rad. Det är både roligt, viktigt och intressant. Fördelen är väl att man blivit lite tryggare i rollen nu och kanske inte lika "starstruck" som man var första gången. Det är vanliga människor det här också, säger han.

Framför allt statsministern är ju skyddad av ett ganska stort maskineri med alltifrån Säpovakter till presstjänstemän.

Annons

Robban Andersson, med 19 års erfarenhet som fotograf på Expressen bland annat, svarar för det visuella berättandet. Han är bildjournalist och videoreporter på Nerikes Allehanda sedan tre år tillbaka.

Annons

- Jag jobbade med politisk bevakning på Expressen mellan 2006 och 2014 och i det arbetet ingick det såklart att ta rygg på partiledarna ganska ofta. Jag vet ungefär hur det fungerar att jobba runt dem, säger han.

Hur skulle du beskriva miljön?

- Tittar på man tillgängligheten så skiftar den i viss mån. Framför allt statsministern är ju skyddad av ett ganska stort maskineri med alltifrån Säpovakter till presstjänstemän. Där har man inte samma access som till de andra partiledarna, säger Robban Andersson.

Klas Leffler fortsätter:

- Detsamma gäller även platsen för intervjuerna, som varierar lite beroende på vilka som har makten. I Rosenbad, där jag intervjuade Fredrik Reinfeldt 2014 till exempel, är det ju alltid mer säkerhetskontroller och restriktioner. Där råder det till och med fotoförbud i vissa vinklar för att inte röja lokalens exakta läge.

Det blir intressant att se förstås, om någon kan lova vinter-OS till Östersund eller vad nu frågan kan gälla.

Först ut att intervjuas är statsminister Stefan Löfven som frågas ut 20 maj i samband med landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. Där får han bland annat svara på lokala läsarfrågor från Mittmedias olika regioner.

- Ja, det är ett helt nytt moment där vi spelar upp tv-klipp med läsarfrågor för partiledarna. Ett spännande grepp där de möter väljarna face-to-face, helt enkelt. För mig som fotograf blir det naturligtvis något att försöka fånga i realtid, säger Robban Andersson.

Annons

Annons

- Och intressant att se förstås, om någon kan lova vinter-OS till Östersund eller vad frågan nu kan tänkas gälla, säger Klas Leffler.

Själv förbereder han även egna, mer traditionella frågor till partiledarna.

- Ja, det blir frågor av mer öppen karaktär. Det blir ju min plikt att ta upp sådant som förväntas dominera valrörelsen. Jag kan tänka mig att det blir en hel del frågor om sjukvård, integration och lag och ordning.

Partiledare är upptagna personer, hur mycket tid har ni på er?

- Man får vara glad om man får 45 minuter, vilket är vad vi begär. Vissa partier vill få ned det till en halvtimme, men jag brukar svara att det är praktiskt omöjligt om vi ska kunna göra det vi vill göra. Bara att ta bilder med kvalitet tar sin tid, säger Klas Leffler.

Robban Andersson intygar:

- Det är olika miljöer och sammanhang och man får försöka utnyttja de förutsättningar som finns på plats. Mycket handlar om att fånga ögonblicket i stunden, inte minst när det gäller stillbilderna. De härligaste bilderna är ju oftast de som fångar skeenden och man får försöka ta dem även om tiden är knapp, säger Robban Andersson.

Man kommer inte försent, med andra ord?

- Nej, haha...vi är där i god tid före, det kan jag garantera, säger Klas Leffler.

Är det svårare eller lättare att intervjua en partiledare än någon annan?

- Det är både och. Lättare på ett sätt eftersom de ofta är tillmötesgående, verbala och artiga. De vet vad som står på spel, helt enkelt. Men samtidigt är de skickliga och svåra att få ur balans, åtminstone inom ramen för en sån här intervju.

Annons

Många vill göra exklusiva intervjuer, men alla får inte chansen. Hur går processen till?

- Det gäller att vara ute tidigt, framför allt. Det är upptagna personer vi ska träffa och då måste både plats och klockslag bokas långt i förväg. Men självklart förstår även partierna att Mittmedia är en stor aktör numera, vi skriver och fotograferar för 2,8 miljoner läsare och det är ett ganska tungt argument när man ställer sig i kön, säger Klas Leffler.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan