Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Bo Andersson, Frösön

En av Ovikenbygdens stora musikanter har lämnat jordelivet. Bo föddes i musiktäta Oviken år 1936 och kom att viga hela sitt liv inom musikens värld. Han blev 81 år. Med rötter från en känd musiksläkt där hans far Olof spelade flera instrument och hans farbröder likaså.

Annons

En av farbröderna, Anders Heljeback (1888-1979)  blev känd inte bara som riksspelman på fiol utan gick under artistnamnet  Anners i Logår´n.

Bo kom redan som tonåring in i spelmanskretsar. I 16-årsåldern införskaffade han en vibrafon där dåtidens svingmusik kom att ljuda i nybildade Bo Ehrlings kvintett, som för övrigt innehöll både fiol, piano och kompinstrument. Kamratgänget spelade mest på hemmaplan men höll ihop i över 40 år. En av de få egna kompositioner som Bo gjort, The two of us, finns med på kvintettens enda skiva som kom ut år 2003.

Annons

I slutet av 1950-talet och några år in på sextiotalet bodde Bo och hans hustru Margot i Sundsvall och då blev det dansspelning i Bernt Iggströms orkester. Före flytten hade han etablerat ett alldeles eget dansband med idel kända dansmusiker som Leif Bohlin, Harald Jonsson, Gunnar Broddesson och kusinen Anders Andersson.

Annons

Jämtland blev åter hans arbetsplats sedan han erbjudits en tjänst som revisor inom Sparbanksrörelsen. På sin fritid blev det medverkan i länets populära revy ”Heimkoke” där han ingick i revyorkestern.

Under åren 1970-1988 var Bo ordinarie medlem i rikskända Nils Emils kvintett. Båda kusinerna Alvar och Anders ingick i den uppsättningen medan Bo spelade fiol, vibrafon och orgel samt sjöng med i de glada sångtexterna.

I äktenskapet med Margot från Hackås som skedde år 1961, föddes barnen Helena och Olof. Margot lämnade jordelivet år 2008 och efter en tid flyttade Bo från Borgvik i Oviken till en lägenhet på Frösön. Men spelandet fortsatte ända fram till 28 februari i år, nu i gruppen ”Swingtime” med jämnåriga fina jazzmusiker som Bo alltid känt och spelat tillsammans med. I den rollen märkte man att han trivdes. Bo var en inbiten jazzvän och svingmusiken var hans liv.

Anrika Ovikens spelmanslag, som en gång startades upp av hans farbror Anders i Logår´n, ville så ofta Bo hade tid, ha med honom vid sina framträdanden. I den rollen blev det fiolen som användes.

Vi får minnas Bosses stora engagemang inom ett flertal stilarter. Den svängiga svingmusiken, den breda dansrepertoaren, åren i gammeldansens epicentra med Nils Emils, hans kärlek till spelmanslagets framgångar  och de sista åren med grabbarna i gruppen Swingtime. Med Bosses bortgång rubbas en del av länets musikhistoria. Mina tankar går idag först och främst till familjen som han så högt värnade om.

Det blir ”sakensamt”.

Vännen Åke Bengtzon

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan