Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Mittmedias läsare utkrävde tusentals löften av politikerna – nu kommer succén #kandulova tillbaka

Mittmedias läsare ställde sina politiker mot väggen och utkrävde tusentals löften inför valet för fyra år sedan.
Nu kommer succén #kandulova tillbaka.
– Vi ser det som en superlokal guide till valet 2018, säger Mittmedias redaktionella chef Carl-Johan Bergman.

Måndag 9 juli, med två månader kvar till valdagen, öppnar Mittmedias valtjänst #kandulova igen. Inför förra valet ställde läsarna 2042 frågor till sina politiker och fick över 13 000 svar. Hur många blir det i år? Foto: Jonas Ekströmer

Annons

Vill du se hur #kandulova såg ut 2014? Klicka här!

Själv var han med i idéarbetet bakom valtjänsten som skapades inför valet 2014, men som nu åter öppnas för användarna 9 juli - två månader före valdagen 2018.

Senast slutade det med succé och en nominering till Stora Journalistpriset:

"För att de gav läsare i 52 kommuner ett enkelt verktyg att sätta dagordningen för den lokala journalistiken och ställa politikerna mot väggen", som juryn skrev i sin motivering.

– Det var såklart att jätteroligt att bli nominerad, men det stora priset var läsarnas engagemang. Vi hade antagit utmaningen att skapa något som skulle sätta avtryck i valrörelsen och utgick från frågor som "vad behöver medborgarna" och "kan politikerna stå för sina ideal". Det resulterade i plattformen kandulova.se där våra läsare kunde ställa egna frågor direkt till sina politiker, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef i Mittmedia.

Annons

Annons

Kan du lova att det ska byggas en rondell där jag bor? Svaren på en sådan fråga ger en ganska bra bild av de olika partiernas handlingskraft och just vardagsfrågor visade sig vara ganska svåra att svara på.

Hur skulle du beskriva tjänsten?

– Som ett stort torgmöte mellan politiker och läsare. Vi anordnar mötet digitalt och gör god journalistik utifrån de ämnen som tas upp. Men vi ser det också som en superlokal guide till lokalpolitiken, där ingen fråga är för liten för att ställas egentligen.

– Kan du lova att det ska byggas en rondell där jag bor? Svaren på en sådan fråga ger en ganska bra bild av de olika partiernas handlingskraft och just vardagsfrågor visade sig vara ganska svåra att svara på, säger Carl-Johan Bergman.

"Man kan se #kandulova som ett stort torgmöte mellan politiker och läsare. Vi anordnar mötet digitalt och gör god journalistik utifrån de ämnen som tas upp, Men vi ser det också som en superlokal guide till lokalpolitiken, där ingen fråga är för liten för att ställas egentligen", säger Mittmedias redaktionella chef Carl-Johan Bergman.

När förstod du sprängkraften i #kandulova?

- Redan på idéstadiet egentligen eftersom tjänsten var så enkel att använda både för läsare och politiker. Men när vi plötsligt stod med 100 000 unika besökare på en månad började vi inse potentialen i plattformen.

Totalt ställdes hela 2042 läsarfrågor inför valet 2014 och inte mindre än 13 348 svar inkom från partierna. Socialdemokraterna var flitigast på att svara, medan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lovade mest.

Annons

Väl framme på valdagen hade Mittmedias läsare utkrävt 1 997 löften av sina politiker.

Vet vi hur många som infriades?

– Jag har ingen exakt siffra, men det lär vi garanterat återkomma till lokalt. Vi håller som bäst på att följa upp det ute på redaktionerna för att göra relevant journalistik inför årets val, säger Carl-Johan Bergman.

Annons

Läs även: Hans Lindeberg: Många ville höra vallöften om mindre barngrupper

Många frågor rörde skolan, vården och trafiken inför förra valet. Vilken fråga kommer dominera årets #kandulova, tror du?

– Frågan om lag och ordning, skulle jag gissa. Så ser mönstret i valrörelsen ut och flera partier vill göra den frågan till sin egen. Men hur det kommer att avspeglas lokalt i läsarfrågor till kommun och landsting är en annan sak. Jag skulle kunna tänka mig att det blir frågor om enskilda busslinjer som vandaliseras, till exempel. Sen tror jag att välfärdsfrågorna generellt sett blir ganska väl diskuterade även den här gången.

Många läsarfrågor kretsade kring ämnen som trafik, skola och vård i 2018 års upplaga av #kandulova. Vad som blir årets stora valfråga återstår ännu att se.

Vem som helst kan delta och både frågorna och svaren är öppna för alla att läsa. Det här är ju en viktig del av vårt uppdrag, att bidra till en kunskapsbaserad debatt i valrörelsen. Däremot måste man logga in för att ställa egna frågor.

Annons

Måndag 9 juli öppnar 2018 års upplaga av #kandulova och Carl-Johan Bergman tror att de flesta användarna kommer att känna igen sig.

– Handhavandet kommer att kännas bekant. Skillnaden är att ännu fler titlar ingår i samarbetet den här gången och att det även går att ställa frågor till landstingspolitiker.

– Dessutom vi vill att våra användare lättare ska kunna ta del av den journalistik vi gör runt valet och därför kommer vi att flöda in relevanta artiklar som rör frågorna och svaren i plattformen. Det är ett sätt för läsarna att få ytterligare information.

Annons

Läs även: Hon blir länken mellan dig och politikerna under valåret: ”Vår mest självklara uppgift som lokaltidning”

Är tjänsten öppen för alla?

– Vem som helst kan delta och både frågorna och svaren är öppna för alla att läsa. Det här är ju en viktig del av vårt uppdrag, att bidra till en kunskapsbaserad debatt i valrörelsen. Däremot måste man logga in för att ställa egna frågor.

Det pratas mycket om säkerhet och yttre påverkan inför årets valrörelse. Hur garanteras säkerheten inom #kandulova?

– Jag skulle säga att vår beredskap är god. Vi modererar alla inkommande frågor själva och kommer vara väldigt uppmärksamma på mönster och semantiska rörelser i det flödet. Det är också viktigt att veta att plattformen ligger under ett ansvarigt utgivarskap som garanterar att pressetiska regler följs, säger Carl-Johan Bergman.



 









 





 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan