Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Riksdagen tar historiskt beslut – ersätter transpersoner som tvångssteriliserats

I över 40 år tvångssteriliserades de personer i landet som genomgick ett juridiskt könsbyte. I dag beslutade Sverige, som första land i världen, att kompensera dessa personer med 225 000 kronor var för den kränkning som tvångssteriliseringen inneburit.

Text: 

RFSL hoppas att andra länder ska följa riksdagens beslut. Bilden är ett montage. Foto: TT/Mostphotos

Annons

Omkring 600 till 700 personer som genomgick ett juridiskt könsbyte tvångssteriliserades i Sverige mellan 1972 och 2013. Den 21 mars beslutade Sveriges riksdag att kompenserade de personerna.

– Det har varit många års kamp och jag är glad att RFSL kunnat vara med och bidra till dagens historiska seger, säger Emelie Mire Åsell trans- och intersexpolitisk talesperson för RFSL i ett pressmeddelande.

Annons

RFSL har arbetat för det här sedan kravet på tvångssterilisering avskaffades.

Annons

– Det lidande det innebär att tvingas att förlora sin reproduktiva förmåga går inte att mätas i pengar, men ersättningen är en viktig del i en upprättelse för alla som drabbats, säger Emelie Mire Åsell i pressmeddelandet.

RFSL hoppas att Sveriges beslut ska bidra till att transpersoner i fler länder kan få skadestånd för tvångssteriliseringar, samt påskynda borttagandet av tvångssteriliseringar av transpersoner i de länder som fortfarande ställer detta krav vid juridiskt könsbyte.

De transpersoner som nu kommer få möjlighet till ersättning från staten är de som ansökt om ändrad könstillhörighet mellan 1 juli 1972 och 30 juni 2013 och fått sin ansökan beviljad.

Se även: Pridefestivalen i Östersund lockade tusenden – många barn och unga tog aktiv ställning

Annons

Annons

Till toppen av sidan