Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

LT nomineras till Årets Dagstidning – tack vare nyskapande fastighetsrobot: "Läsarnas intresse är enormt"

En smart robotfunktion kan ge LT pris på mediegalan Årets Dagstidning.
Fastighetsroboten, vars notiser lockat 300 nya pluskunder på fyra månader, nomineras nu i kategorin årets idé.
- Varje såld fastighet är en story tänkte vi och det visade sig stämma, säger Mittmedias digitala chef Robin Govik.

"Idén till fastighetsroboten föddes egentligen när vi såg ett enormt läsarintresse för bostäder i vår användardata. Varje såld fastighet är en story tänkte vi och det visade sig stämma", säger Robin Govik, digital chef i Mittmedia.

Bild: Jan Olby

Annons

Mittmedia och företaget United Robots har utvecklat roboten som skriver om samtliga fastighetsaffärer i de 64 kommuner som Mittmedia bevakar.

- Idén till fastighetsroboten föddes egentligen när vi såg ett enormt läsarintresse för bostäder i vår användardata. Det är fullt logiskt eftersom bostaden är en väldigt stor del av människors ekonomi i dag. Bostadsbyten och nya grannar väcker dessutom en naturlig nyfikenhet hos oss, säger Robin Govik som är digital chef i Mittmedia.

Annons

- Materialet har vi egentligen alltid haft, det har ju publicerats i långa listor i papperstidningen i decennier, men vi såg en större potential än så. Varje såld fastighet är en story tänkte vi och beslöt oss för att skapa en robotfunktion.

- Faktum är att vi låtsades vara fastighetsrobotar själva under en period på några veckor för att testa om idén höll. Men det insåg vi ganska omgående att den gjorde och när vi rullade ut robotfunktionen skarpt under hösten blev innehållet snabbt mest läst av våra digitala prenumeranter.

Annons

Fastighetsroboten, som producerat 10.000 fastighetsnotiser under sina fyra första levnadsmånader, har totalt lockat 300 nya pluskunder sedan starten i september.

- Det låter kanske hårt och kallt att en robot producerar texterna, men i det här fallet är uppsidan stor. Det handlar om att tillgodose ett specifikt intresse hos våra läsare och kan vi automatisera den processen på ett bra sätt får våra journalister mycket mer tid över till andra berättelser som berör. Vår reporterkraft ska vara så nära människorna som möjligt, säger Robin Govik.

Nu kan fastighetsroboten också vinna pris på branschgalan Årets dagstidning som hålls i april. Juryn, som nominerat roboten i kategorin Årets idé, skriver så här i sin motivering:

Mittmedias Fastighetskollen är ett smart sätt att skapa sidvisningar utan att det kostar reportertid. Boten aggregerar korta texter om fastighetsförsäljningar vilket intresserar Mittmedias användare – och driver konvertering. Samtidigt kan reportrarna ägna sig åt värdeskapande journalistik. En teknik i framkant med en affärsmässighet i botten”, skriver juryn i sin nominering.

Annons

Vad betyder det att nomineras i den här typen av sammanhang?

- Det betyder mycket för stoltheten i företaget och det är på många sätt också allas pris om vi skulle vinna det. I det här fallet har det krävts både journalister, systemutvecklare, interaktionsdesigners, redaktörer och affärsutvecklare för att komma fram till målet, säger Robin Govik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan