Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Så många extratjänster för långtidsarbetslösa och nyanlända har kommunerna i länet

Närmare 10 000 extratjänster för nyanlända och långtidsarbetslösa har inrättats i kommunerna. 162 av dem finns i Jämtlands län.

Text

– Kommunerna har behov av och svårt att hitta personal inom många olika områden, inte minst vård och omsorg. Det kan säkert vara många extratjänster som hamnat inom äldreomsorgen, säger Vivi Jacobson-Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Alla kommuner i länet förutom Ragunda har skapat fler tjänster än vad som var ett krav från regeringen.

För att sätta fart på kommuners och landstings inrättande av extratjänster har regeringen gett dem beting på hur många tjänster som ska skapas. De kommuner och landsting som i slutet av december 2017 hade klarat sitt beting, får dela på 500 miljoner kronor. 239 kommuner klarade målet.

Annons

I länet var betinget totalt 77 jobb och 162 har skapats. Alla kommuner har skapat fler tjänster än vad som var ett krav. Det är bara Ragunda som följde betinget exakt med sina tre tjänster.

Annons

Av de 500 miljoner kronorna så kommer jämtlandskommunerna få 5 457 805 kronor eftersom de klarat betingen.

Inbäddat innehåll

– På en del håll har extratjänsterna använts lite fel och man har plockat in välutbildade personer i extratjänster. Då blockeras ju den här insatsen för dem som verkligen behöver den, svaga grupper som står långt från arbetsmarknaden. Det tycker jag är ett problem, säger Vivi Jacobson-Libietis.

Flest extratjänster, 378 stycken, har Göteborg. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Järfälla är den kommun som inrättat flest extratjänster utöver sitt beting. Målet var 45 extratjänster, men Järfälla har anställt 193 personer.

FAKTA:

• Extratjänster är till för att hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden och subventioneras av staten.

• Extratjänster finns inom offentligt finansierade områden som inte bedriver affärsverksamhet, till exempel sjukvård, skola, barnomsorg eller äldrevård.

• Arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan söka om de har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar, är nyanlända och har eller har haft en etableringsplan, eller är nyanlända och har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare under de senaste 36 månaderna.

• Totalt hade cirka 11.000 personer en extratjänst vid slutet av 2017.

• Regeringens mål är att det ska finnas 20 000 extratjänster 2020.

• Extratjänster varar i tolv månader. Arbetsförmedlingen kan sedan förlänga extratjänsten med ytterligare tolv månader.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan