Annons

Annons

Annons

Fjärrstyrning av flygplatsen

LT granskar turerna bakom beslutet om fjärrstyrd flygledning på Frösön

Luftfartsverkets projekt med fjärrstyrning av flygplatser har pågått i mer än tio år. Nu har de första flygplasterna driftsatts och fler står påtänkta, däribland flygplatsen på Frösön.
Men projektet har kantats av kritik, både externt och internt. Bland annat har Luftfartsverkets styrelse inte fått all information innan beslutet om fjärrstyrning fattades.

Text

I dokumentet till vänster har Luftfartsverket strukit stora delar av innehållet. Men Försvarsmakten lämnar ut samma dokument (till höger) efter sekretessprövning utan att stryka något ur det.

Bild: Henrik Flygare

Annons

Projektet som pågått i över tio år innehåller mycket pengar och prestige. Miljarder kronor ligger i potten för den som lyckas få fram ett system för fjärrstyrning och exportera detta till fler länder. Luftfartsverket skriver själva på sin webbsida. "Det finns ett stort nationellt och internationellt intresse att utveckla flygtrafikledningstjänster och här är Sverige och LFV i framkant. LFV är först i världen med fjärrstyrd flygtrafikledning, ett helt nytt sätt att leda flygtrafiken på, vilket uppmärksammas globalt."

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på ltz.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan