Annons

Annons

Annons

Annons

Beslut: Pensionärer kompenseras för sänkt tjänstepension

Under fredagen meddelade Sveriges kommuner och landsting, SKL, att beslut tagits om att kompensera de pensionärer som fått sänkt tjänstepension.

Text: 

De pensionärer som fått reducerad tjänstepension 2018 kommer att få en tillfällig kompensation som motsvarar 2017 års nivå, meddelar SKL vars styrelse enhälligt ställt sig bakom beslutet om tillfällig kompensation.

"Den nuvarande pensionsöverenskommelsen har inneburit sänkt tjänstepension för tidigare anställda i kommuner, landsting och regioner. För vissa handlar det om en betydande sänkning. Det är en olycklig effekt av ett äldre pensionsavtal som vi slöt med de fackliga organisationerna för över 15 år sedan. SKL har därför beslutat att de pensionärer som drabbats av en sänkning ska få en tillfällig kompensation som innebär att de får 2017 års nivå på sin tjänstepension även under 2018", säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Redan innan SKL:s besked kom hade Kommunal och de andra fackförbunden i kommun- och landstingssektorn gått ut med krav om omförhandlingar, rapporterar Kommunalarbetaren.

Kompensationen gäller de personer som, med anledning av Pensionsöverenskommelse 02, fått besked om sänkt kompletteringspension under 2018.

"Vi vill skicka den här signalen snabbt efter att de berörda pensionärerna fått sina pensionsbesked. Nu vidtar ett arbete för att lösa en del praktiska frågor tillsammans med KPA och Skandia", säger Joakim Larsson, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i pressmeddelandet.

SKL uppger också att de, tillsammans med fackförbunden, kommer att förhandla om en långsiktig hållbar lösning från 2019 och framåt.

"Vi välkomnar en dialog med de fackliga organisationerna så att vi kan undvika att samma situation uppstår igen. Pensionsöverenskommelser måste vara långsiktiga, stabila och förutsägbara. I övrigt är det för tidigt att säga något nu om hur en framtida överenskommelse kan se ut", säger Ulf Olsson.

Bakgrund:

Det var i början av januari som runt 150 000 pensionärer, som tidigare jobbat i kommuner och landsting, fick beskedet att deras tjänstepension blir lägre i år jämfört med tidigare år. De personer som berörs främst är födda 1937 eller tidigare men även personer födda 1938-1957 kan beröras.

Tjänstepensionsutbetalningarna är resultatet av Pensionsöverenskommelsen 02, vars syfte var att säkerställa att tjänstepensioner enligt äldre pensionsavtal inte skulle urholkas vid införandet av nuvarande allmänna pensionssystem. Sänkningar av pensionsutbetalningar har förekommit under åren, exempelvis 2010 och 2014, men inte i samma storlek som den som gjorts för 2018.

Annons

Annons

Till toppen av sidan