Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Så många körkort återkallades i Jämtlands län 2017: ”Det är glädjande att se en ökning”

Under 2017 återkallades 530 körkort i Jämtlands län, vilket bara är ett körkort mer än föregående år. Den stora förändringen är att antalet återkallelser på grund av medicinska skäl har ökat med 11 procent.

Foto: Torkel Hägglund / Montage

Annons

– Det är glädjande att se en ökning. Det innebär att läkare i högre utsträckning anmäler till oss när en patient får en sjukdom som kan påverka lämpligheten att köra bil. Det är positivt för trafiksäkerheten, skriver Lars Englund, chefsläkare vid Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

En läkare som bedömer en patient som olämplig att köra ett fordon ska alltid anmäla det till Transportstyrelsen, men enligt Lars Englund är det många som inte gör det. Istället är det vanligt att läkaren gör en muntlig överenskommelse med patienten om att denne inte ska köra bil, men får ha kvar körkortet som en legitimation. Det är en lösning som Lars Englund menar är riskabel.

– Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare. Det är bra att antalet anmälningar ökar, men siffran borde vara betydligt högre, skriver Lars Englund i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Foto: Erik Simander / TT

Den vanligaste orsaken till att en person får sitt körkort återkallat av Transportstyrelsen är en så kallad ”väsentlig överträdelse”. Vanligtvis handlar det om en fortkörning. Under 2017 återkallades 278 körkort på grund av en sådan överträdelse, vilket är en minskning från 2016 då siffran låg på 302 körkort. Samtidigt har antalet återkallade körkort på grund av rattfylleri ökat från 75 till 96 körkort.

Läsning för dig som är inloggad:

[+] Louise Forslycke Garbergs: Åre en samlingsplats för livsstilsentreprenörer

[+] Beyoncés musiker kommer till Östersund – våren med Jazz i Jemtland rymmer både klassisk bebop och jazzprofessorn

[+] Hugo Runesson föddes redan under graviditetsvecka 22– vägde mindre än ett bregottpaket: "Det var kritiskt"

Annons

Annons

[+] Östersund räds Inlandsbanans framtid – vill sparka ordföranden: "Vi känner oss obekväma med situationen"

[+] Inlandsbanans ordförande går inte frivilligt: "Jag har inte gjort något fel"

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy