Det är Medievärlden som har tagit del av listan på de totalt 36 företag som ska granskas av DO.
Allting startade med anledning av en anmälan mot TV4:s ledning i slutet av oktober men DO valde då att bredda sin tillsyn och inbegripa ytterligare företag. Detta på grund av av mängden vittnesmål som strömmat in från flera olika delar av arbetslivet.
Annons
Annons
Totalt handlar det om 14 medieföretag som ska granskas och ett av dessa är Mittmedia.
– Jag tycker det är bra att DO också engagerar sig, vi har rutiner med mera på plats och har genomfört ett antal lokala workshops. Men det är långt ifrån tillräckligt, det viktigaste arbetet börjar nu och det handlar om konkreta åtgärder för att åstadkomma förändring, säger Mittmedias personalchef Carin Andersson.
Även Journalistklubbens ordförande i Mittmedia, Tomas Backlund, välkomnar granskningen.
– Det är jättebra att Mittmedia är ett av företagen som ska granskas av DO, för uppenbarligen räcker inte de rutiner vi har. Bara de senaste dagarna har jag fått flera vittnesmål som tydligt pekar på att arbetsgivaren har ett stort arbete framför sig för när det gäller att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar. Därför är det bra att ledningen nu utlovar nya, konkreta åtgärder. Från klubbens sida kommer vi att göra allt vi kan för att se till att det här inte blir ännu en skrivbordsprodukt, säger han.
Andra företag som ska granskas är bland annat SVT, TV4, Sveriges Radio, Aftonbladet, Sveriges domstolar, Kungliga Operan och Göteborgs Stadsteater.
– Vi kommer att begära in deras rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Det är ett lagkrav sedan årsskiftet att man ska ha det, säger Clas Lundstedt som är pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen till Medievärlden.
Annons

Bild: Claudio Bresciani