Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Östersundsrevyn får LT:s kulturpris 2017

Tidlös, aktuell, nyskapande. Självklar i en värld där vi behöver skratten mer än någonsin. Årets vinnare av LT:s kulturpris är Östersundsrevyn som drivs av Patrik Zackrisson och Mats Hurtig.

Patrik Zackrisson och Mats Hurtig kompletterar varandra bra och har inte upplevt några större konflikter på alla år.

Bild: Sara Strömberg

Annons

De är två glada revymakare som tar emot beskedet.

– LT:s kulturpris är ett av de finare kulturpriserna så jag är verkligen jättestolt och glad, säger Mats Hurtig.

– Jag håller med, priset är superinspirerande. Att vi blev nominerade av folket känns också extra roligt eftersom det är för dem vi spelar revyn, säger Patrik Zackrisson.

Femton år har gått sedan den första nyårsrevyn såg dagens ljus. Patrik Zackrisson och Mats Hurtig visste redan från början i vilken riktning de ville gå.

– Vi ville förnya och samtidigt stå kvar i det gamla. Hade vi bara kört på utan att utveckla är det inte säkert att vi suttit här i dag, säger Mats.

Med sin blandning av sketcher, monologer, sång-, musik- och dansnummer skapar de underhållning som är starkt förankrad i den jämtländska myllan samtidigt som den blickar ut i världen. Även om det på papperet är Patriks och Mats revy är de noga med att poängtera att alla som på olika sätt medverkat genom åren är en del av framgången.

Annons

Annons

– Vad man än har gjort, spelat trumpet, sytt kläder eller något annat, så har man bidragit.

Mats och Patrik fortsätter nu att äga och producera revyn, men för Mats var 2017 sista året som han var med på scenen. Man kan säga att han avslutar den delen med flaggan i topp.

– Först fick jag en fantastisk finalavslutning i februari där ett revyliv passerade med 60, 70 personer jag arbetat med genom åren. Sedan fortsätter vi med två guld i Revy-SM och LT:s kulturpris. Vilket år! säger han och skrattar.

Patrik Zackrisson ser fram emot att möta publiken från scenen även i nästa års revy "Håller formen" med traditionsenligt premiär 5 januari på Storsjöteatern. Ambitionsnivån är hög, liksom den konstnärliga integriteten. Numren ska kännas rätt i magen.

Nästa år revypremiär kommer allt närmare. Förra veckan samlades ensemblen hemma hos Patrik Zackrisson och Emelie Zackrisson för att repetera. Men först åt de en riktig brakfrukost. På vänster sida: Jonas Jonsson, Marit Eriksson och Mats Hurtig. På höger sida: Mats Eklund, Anna Ulin, Emelie Zackrisson och patrik Zackrisson.

Bild: Sara Strömberg

– Vi måste börja med att tänka på vad vi vill berätta och vad vi vill framföra. Att börja tänka på vad det är publiken vill ha blir helt fel. Då är det färdigt för oss, säger Patrik bestämt.

Kulturprisutdelningen äger rum i Vinterträdgården på OSD den 5 december kl. 19.00. Förutom prisceremoni, och samtal med Mats Hurtig och Patrik Zackrisson kommer Östersundsrevyn att bjuda på några godbitar ur sin repertoar under kvällen.

Annons

– Det blir lite revypyttipanna under enklare former med dem ur ensemblen som är tillgängliga just den kvällen.

Vi hoppas att det blir en festlig och trevlig kväll och LT:s läsare är naturligtvis varmt välkomna att delta.

Annons

Anmälan sker till: hanna.thelenius@mittmedia.se

(OBS! begränsat antal platser, först till kvarn).

Fakta

LT:s kulturpris har delats ut årligen sedan 1989 och är ett av de största i norra Sverige. Priset består av äran och 30 000 kronor. De övriga nominerade 2017 var astrofotografen Göran Strand, författaren Solveig Vidarsdotter och dirigenten och organisten Nicklas Strandberg.

Fakta

Juryns motivering

Humorblandningen är lika tidlös som blixtrande aktuell. Nyskapande med inslag av både egen musik och koreografi. De har lyckats föra länets revytradition in i en modern terräng där digitaliseringens allt snabbare händelseflöde också kräver kvicktänkta, mångsidiga revymakare. I år blev de också tvåfaldigt prisade i Revy-SM vilket visar att de står sig i konkurrensen. Östersundsrevyn har en självklar plats i en värld där vi behöver skratten mer än någonsin. Därför får de LT:s kulturpris 2017.

Annons

Annons

Till toppen av sidan