Annons

Annons

Annons

Antalet kreativa företag i Jämtlands län har ökat stort: ”Inte en positiv nyhet”

Antalet kreativa företag i landet har ökat med 11 procent mellan 2010 och 2015. Den största ökningen har skett inom scenkonsten. I Jämtlands län har antalet företag inom scenkonsten ökat med 46 procent. Det visar ny statistik från Tillväxtverket, som är negativa till ökningen.

Text

Tillväxtverket menar att det inte är en positiv nyhet att småföretagandet i den kreativa sektorn ökar i landet.

Foto: Mostphotos.se

– I själva verket är det ett sjukdomssymptom på att till exempel teatrar inte anställer folk, utan vill ha frilansare, säger Axel Frisk, handläggare på Tillväxtverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons

Annons

2010 fanns det 160 företag inom scenkonsten i Jämtlands län. 2015 fanns det 234 företag. Tillväxtverkets analys av vad ökningen beror på är inte klar, men de experter inom området som Axel Frisk har pratat med ger en entydig bild.

– Det gör det sämre för de som arbetar i branschen, som blir företagare mot sin vilja. Det blir ett ojämnt maktförhållande, som kan leda till otrygghet och saker som "#metoo", fortsätter han.

2015 fanns det totalt 128 000 verksamheter inom den kreativa sektorn. Scenkonsten var den största branschgruppen med totalt 27 000 företag. En stor majoritet av företagen fanns i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Mer läsning:

[+] Lars Vegas trio firar 25 år som folkliga julproffs: De "brutalt ytliga" jämtunderhållarna ska göra julshow i fyra städer

Annons

[+] Östersundsrevyn får LT:s kulturpris 2017

Annons

[+] Revsunds kyrka populär spelplats för julturnéer: ultimata konsertlokalen står sig sedan 1800-talet - men i år nobbades stora sångerskan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan