Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Ny rapport visar: Stora skillnader i tiden det tar att spara ihop till en bostad i länet – kan ta nästan tio år i Östersund

I en ny rapport från Länsförsäkringar framgår att det tar väldigt olika lång tid att spara ihop till kontantinsatsen för en bostad beroende på vilken kommun man bor i. I Strömsund och Bräcke tar det drygt ett år för en mindre villa, medan det i Östersund kan ta nästan tio år.

Uppgifterna presenteras i Länsförsäkringars serie Länsrapporten och syftet med den är att att man vill analysera hur inkomst, skuldsättning och bostadsmarknaden påverkar invånarna i samtliga av Sveriges län.

Den första delen av rapporten visar att det finns stora skillnader beroende på var i landet man bor. Även nere på länsnivå är det stora skillnader, och det tar till exempel mycket längre tid att spara ihop till en bostad i Östersund än i övriga av länets kommuner.

Länsförsäkringar har räknat på genomsnittstiden för ett sambopar med barn att spara ihop till kontantinsatsen för en bostad på 75 kvadratmeter. Om de sparar 10 procent av sin nettoinkomst per månad tar detta nästan tio år i Östersunds kommun, medan det i Åre tar nästan sex år. I kommunerna Strömsund och Bräcke tar det bara drygt ett år.

Annons

Annons

– Självklart påverkas beräkningarna av att villor i exempelvis Åre kommun har höga snittpriser på grund av turismen, samtidigt som den disponibla inkomsten ligger på ungefär samma nivå som andra kommuner, säger Lars Rådström, bankchef på Länsförsäkringar Jämtland, i ett pressmeddelande.

Enligt Länsförsäkringar har priserna för lägenheter också ökat kraftigt de senaste åren. Från 2010 till 2015 ska bostadsrätterna ha ökat med 36 procent vilket, tillsammans med ett bolånetak på 85 procent, gör att många unga inte har råd med insatsen till sin första lägenhet.

Även ensamstående föräldrar har svårt att spara ihop till en bostad. Enligt rapporten kan det ta dubbelt så lång tid för dem än för sambopar där det finns två inkomsttagare.

Vidare ska det vara lättare att få tillräckligt med pengar för en kontantinsats om man redan tidigare varit bostadsägare. Detta då en femårig prisutveckling för en lägenhet räcker till en insats för en mindre villa.

– Det gäller att anpassa sina förväntningar av bostad till det man har råd att köpa. Att kliva in på bostadsmarknaden till ett boende som inte är tipp topp och sedan stegvis byta upp sig i omgångar i en bostadskarriär är oftast den bästa strategin. Bästa affären gör den som säljer sin bostad i en storstad och köper en ny på en mindre ort, säger Lars Rådström i pressmeddelandet.

Ur Länsförsäkringars serie "Länsrapporten".

Bild: Länsförsäkringar

Annons

Ur Länsförsäkringars serie "Länsrapporten".

Bild: Länsförsäkringar

Annons

-----

Läs mer:

Stort intresse för tom lokal på Prästgatan [+]

Förslag: 100 nya bostäder på Tegelplan – nu får medborgarna tycka till

Så ökar du värdet på din gård – här de tio bästa tipsen

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app


Petter Hansson Frank

063-16 16 23
petter.hanssonfrank@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan