Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Mittmedias IT-chef: Inget intrång bakom datorhaveri

Under nästan ett och ett halvt dygn låg Mittmedias alla datorsystem nere. Även om orsaket till felet ännu inte är helt klarlagt konstaterar IT-chefen Per Olofsson redan nu att det inte låg något yttre intrång bakom felet.

Det var vid 22-tiden på onsdagskvällen som Mittmedias hela datorsystem i Sundsvall kraschade. Det innebar bland annat att det inte gick att publicera nyheter på op.se, tidningenharjedalen.se och ltz.se eller i apparna. Sajterna och apparna fungerade dock att surfa in på. Inte heller gick det att skicka sidor till tryckeriet och det var problem att nå redaktionerna via mejl och telefon.

Annons

ÖP:s och LT:s papperstidningar var redan klara när systemen havererade, så papperstidningsprenumeranterna fick sin tidning som vanligt på torsdagen.

Annons

Enligt Per Olofsson låg felet i det centrala disksystemet och felsökningsarbetet påbörajdes på en gång. Leverantören av disksystemet kopplades direkt in och på natten påbörjades reperationer. Det var dock en tidskrävande process.

Under torsdagseftermiddagen lyckades Mittmedias IT-avdelning få igång en nedbantad version av de digitala publiceringsverktygen samt ordnade att det gick att få ut en nedbantad papperstidning till prenumeranterna på fredagen.

Enligt Per Olofsson förekommer den här typen av fel i olika sammhang och att det är svårt att skydda sig mot alla typer av scenarier.

– Orsaken till felet är inte i dagsläget känt. Vi vet dock att det inte är någon form av yttre intrång eller liknande, säger Per Olofsson.

Driftsstörningar har förekommit tidigare, men den här är den största som Mittmedia råkat ut för.

Sedan tidigare har det beslutats om en reservdatahall. Den är planerad till maj-juni 2017.

Se mer: Efter kraschen – ÖP kör för fullt igen


Simon Sjödin

063-16 16 69
simon.sjodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan