Annons

Annons

Annons

Många drabbade av brandskyddsbluff – nu går Länförsäkringar ut med en varning

Länsförsäkringar i Jämtland går ut med en bred varning för oseriös försäljning av brandskyddsutrustning,

Länsförsäkringar Jämtland har fått många samtal från olika delar av länet som handlar om oseriösa säljare som säljer brandskyddsutrustning. De oseriösa försäljarna kringgår konsumentskyddet och det är ofta äldre som drabbats.

– Den här typen av försäljning brukar gå i vågor, de dyker upp och försvinner, men nu har det pågått en längre tid över hela länet. Därför vill vi rikta en bred varning till alla, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Försäljningen sker via dörrknackning eller per telefon, och säljaren försöker ofta ge intryck av att representera försäkringsbranschen, Brandskyddsföreningen eller någon myndighet. När köpet är klart försvinner säljaren och är sedan nästan omöjlig att nå om man vill häva köpet.

– Många äldre står där med en brandsläckare de inte ens orkar flytta och de har ingen möjlighet att lämna tillbaka den, berättar Anders.

Länsförsäkringar framhäver också att det har förekommit situationer där personer har betalat mellan 3 000 och 4 000 kronor för brandsläckare som ska kosta ungefär 400 kronor.

Om köparen har en lantbruksfastighet så skriver säljaren kvittot på lantbruksrörelsen, trots att utrustningen ska användas i privatbostaden på gården. På detta sätt kringgår de konsumentskyddet, eftersom det endast gäller privata inköp, det skriver Länsförsäkringar Jämtland i ett pressmeddelande.


Fredrik Sjölund

063-16 16 26
fredrik.sjolund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan