Annons

Annons

Annons

Törs politikerna i Östersund säga nej till Engelska skolan?

Internationella engelska skolan, IES, vill etablera sig i Östersund.

Den goda sidan av saken är att skolan har bra rykte. Inga skandaler, ingen misskötsel.

Den dåliga är att den kommer att öka segregationen bland Östersunds skolor.

IES har nämligen en prägel av elitskola över sig. 7 av 10 elever har högutbildade föräldrar.

Skolans motto är struktur och disciplin. Lärarna ska tilltalas Mr, Miss eller Mrs och får inte ha jeans. Rektorer som inte stoppar mobbning och klotter får gå.

Annons

Konceptet är en succé. 95 000 elever står i kö. De yngsta är fortfarande spädbarn.

Annons

Affärsidén går ut på att locka studiemotiverade elever med föräldrar som gärna hjälper till med läxorna. Elever som klarar sig bra trots att skolan har betydligt större klasser än genomsnittet.

Eftersom stora klasser är nyckeln till vinst är Engelska skolans elever själva sinnebilden för lönsamma kunder i ett marknadsorienterat skolsystem.

IES är ingen elitskola per definition. Reglerna är desamma som för andra skolor. Men i praktiken är det eleverna med de bästa förutsättningarna som hamnar där. Den som ställer ett barn i späd ålder i friskolekö är motiverad, intresserad - och i de flesta fall akademiker. Det finns statistik på det. Elever som har föräldrar med de egenskaperna klarar sig i allmänhet bra.

I andra änden av skolsystemet finns de stökiga och omotiverade eleverna vars föräldrar inte orkar eller har möjlighet att engagera sig. De olönsamma kunderna.

Kommer IES att få tillstånd att etablera sig i Östersund? Sannolikt, ja. Koncernen är välskött. Åtminstone den del som är synlig. Riskkapitalbolaget TA Associates, som äger 75 procent av IES, har inte Skolinspektionen någon insyn i.

Annons

Förslaget om ett kommunalt veto mot friskolor har fallit. Däremot föreslår en utredning större möjlighet för en kommun att säga nej om en ny friskola leder till överetablering eller bidrar till segregation.

Annons

Överetablering är knappast någon risk i en stad som växer så det knakar. Men segregation? Definitivt. IES har segregation som affärsidé.

Men törs Östersunds politiker tacka nej till en skola som faktiskt kan vara en anledning för resurstarka familjer att flytta hit? Det är en fråga med många bottnar.

Bild från Internationella engelska skolan i Täby.


Tord Andersson

063-15 55 34
tord.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan