Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Stort tryck på Systembolaget i länet – högst snittförsäljning i hela landet

I Jämtlands län handlas det mest på Systembolaget av alla län i Sverige, sett till antal invånare. Siffran här är nästan dubbelt så hög som rikssnittet.

Det framgår av siffror från Systembolaget som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Under 2016 låg Systembolagets försäljning i Jämtlands län på 93 liter per invånare, vilket är en femtonprocentig ökning sedan 2010.

Rikssnittet för fjolåret ligger på 48,1 liter per invånare, vilket alltså innebär att försäljningen i Jämtlands län är nästan dubbelt så hög som i landet i stort.

I statistiken finns Systembolagets alla drycker med, som öl, vin och sprit men även alkoholfritt. I fjol låg den totala försäljningssiffran i Sverige på 480 miljoner liter.

Även i vissa andra län, som Västernorrland och Värmland, har försäljningen ökat de senaste sex åren. Men det finns även län där försäljningen minskat, och totalt sett är försäljningen i landet mer eller mindre oförändrad.

Annons

– Att försäljningen har varit stabil i landet som helhet stämmer även med våra uppgifter som baseras på försäljning i ren alkohol per invånare för hela Sverige, säger Björn Trolldal, alkoholforskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaforskning (CAN), till Nyhetsbyrån Siren.

Annons

Skillnaderna är stora mellan länen vad gäller försäljningen. I Skåne ligger siffran till exempel på 31,4 liter per invånare, vilket är långt under rikssnittet.

– Eftersom det här handlar om summan av alla drycker i liter är det svårt att uttala sig om vad skillnaderna mellan länen beror på. Men generellt sett kan man säga att det är vanligare i södra Sverige att åka till Tyskland och handla alkohol, vilket kan förklara den lägre försäljningen i till exempel Skåne, säger Björn Trolldal.

Tidigare år har det rapporterats om att norrmän står för en stor del av köpen från Systembolaget i Jämtlands län, i alla fall via ombudsbutikerna. År 2012 ska man på Coopbutiken i Storlien ha tagit emot 40 000 beställningar på drycker från Systembolaget, och enligt butikschefen Henrik Weile ska fler än 95 procent av köpen ha gjorts av norrmän.

– Det är närmare 100 procent än 95, sa han då.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

----

Läs mer:

Nya siffror visar: Rekordmånga fall av sexuella ofredanden i Östersunds kommun

Antalet anmälda försök till mord eller dråp ökade i länet under 2016

Mest alkohol via ombud i Jämtlands län

LEDARE: Längre serveringstillstånd kan fortfarande bifallas i fullmäktige


Petter Hansson Frank

063-16 16 23
petter.hanssonfrank@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan