Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Nu kan det vara läge att investera i skog – attraktiva priser i norra Sverige

Priset på skogsmark i södra Sverige har stigit till det högsta någonsin.
Samtidigt har priset i norr sjunkit.
Tillsammans med en optimism på marknaden flaggar LRF då för köpläge:
– Prisbilden i norra Sverige är nu mycket attraktiv för köpare, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Under 2016 ökade priset på skogsmark med 5,6 procent i södra Sverige och genomsnittspriset är nu 600 kr per skogskubikmeter.

– Det är det högsta genomsnittspris vi någonsin uppmätt sedan vi startade våra mätningar 1995, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Samtidigt har prisbilden fortsatt gått ner något i norra i Sverige.

Genomsnittspriset är nu 243 kr/m³sk vilket motsvarar en nedgång med 2,7 procent. Men det råder stora regionala skillnader i norra Sverige som beror på bland annat tillväxttakt och avstånd till industrier.

– Trots nedgången upplever vi marknaden som stabil, inte minst hela Norrlands kustland där priser över 350 kr/m³sk är inte ovanligt, säger Markus Helin.

Han fortsätter:

Annons

– Den som är beredd att investera tre miljoner kronor får nu i genomsnitt hela 139 hektar skogsmark med ett virkesförråd om 12 400 m³sk i norr och endast 33 hektar med ett virkesförråd om 5000 m³sk i söder. Även om varje kubikmeter är värd mer i söder är det en anmärkningsvärt stor skillnad.

Annons

Planerar du att investera i skog? Då kan det vara läge nu.

Bild: TT

Prisskillnaden mellan norr och söder har alltid varit stor, men de senaste 5-6 åren har skillnaden ökat mycket.

– Prisbilden i norra Sverige och delar av mellersta Sverige är nu mycket attraktiv för köpare, förklarar Markus.

LRF, Sveriges största fastighetsmäklare av skogs- och lantbruksfastigheter, ser att företag med verksamhet relaterad till skogsindustri har utvecklats positivt på börsen under 2016. Stora investeringar genomförs i massa- och pappersindustrin och konsolideringen av sågverksindustrin fortsätter, skriver LRF i ett pressmeddelande och fortsätter skriva gott om marknaden:

"I kombination med en stark dollarkurs får svenska sågverk en konkurrensfördel på stora delar av den globala marknaden. Byggnation av trähus har ökat på ett flertal viktiga marknader, ränteläget har varit lågt en längre tid och skogsägare ser optimistiskt på framtiden. Detta visar sig i priset på skogsmark i södra Sverige där marknaden är riktigt het med genomsnittspriser som aldrig varithögre och med toppnoteringar över 800 kr/m³sk."

FAKTA/Prognos för framtida prisutveckling

– Det är mycket vanligt att den som redan äger skog köper mer skog. Den typen av tillköp utgör 65 procent av LRF Konsults förmedlingar 2016 och tillköpet gör man på den ort där man redan idag äger skog.

Annons

Annons

– De som köper skog för första gången, de s.k. nyetablerarna har ökat de senaste tio åren, bl.a. på grund avdet låga ränteläget som gjort det lättare att komma in på marknaden.

– Lågaräntor och fortsatt stort intresse att investera i skog torde innebära ytterligare nyetableringar. I delar av norra samt även delar av mellerstaSverige är prisbilden så pass attraktiv nu att LRF Konsult utfärdar köpläge.

– Trots den höga prisbilden i Södra Sverige tror LRF Konsult att prisbilden kan hålla i sig och rent av öka ytterligare. Då priserna är så pass höga har risken med en investering ökat och köpare uppmanas dels att tänka långsiktigt, samt ta hjälp att utföra en förvärvskalkyl före köp, för att säkerställa långsiktiglönsamhet.

Läs också: Strömsundsföretag landar order med engelsk byggjätte

FLER NYHETER:

För Plus-kunder: Peter avled efter att ha hamnat i polisens fyllecell – familjen vill att någon ställs till svars

► Krönika: Kicki Gustafsson: Alternativa fakta gör livet mycket lättare


Anna Skarin

060-19 71 82
anna.skarin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan