Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Ny rapport visar: Många jämtar utan sparkapital

Enligt en ny rapport från Länsförsäkringar saknar många jämtar sparkapital. 20 procent sparar ingenting alls i månaden.

Siffrorna kommer från rapporten "Medelklass utan medel" och i den menar man att 15 procent av de tillfrågade jämtarna inte har något sparkapital alls. Dessutom har drygt en fjärdedel av allihop mindre än 20 000 kronor i besparingar på banken.

3 000 personer i Sverige har svarat på undersökningen, varav ett åttiotal kommer från länet, vilket är aningen lågt. Bankchefen för Länsförsäkringar Jämtland, Lars Rådström, tycker dock att antalet svaranden är tillräckligt högt för att siffrorna ska vara statistiskt säkerställda.

Han ser med oro på att inte fler väljer att fokusera på sitt sparande.

– Det är inte överraskande, men det är allvarligt. Skulderna har ökat men samtidigt har sparandet minskat, säger Lars Rådström.

Annons

En anledning till detta anser han kunna vara att det inte är naturligt att tänka på det mer långsiktiga så kallade buffertsparandet utan man försöker mest se till att man klarar månadskostnaderna. Han säger också att många kanske inte förstår vikten av det samt att bankerna kanske inte har pratat tillräckligt mycket om sparande med sina kunder.

Annons

Ett åttiotal jämtar var tillfrågade om sina sparvanor. Siffrorna gäller inte pensionssparandet.

Bild: Länsförsäkringar

Samtidigt ska det enligt Länsförsäkringar vara skillnad på vilka grupper av människor som sparar mest respektive minst. Bland personer mellan 25 och 39 år är det till exempel 33 procent som uppger att de inte har en krona i sparkapital på banken.

De personer som deltog i undersökningen blev också tillfrågade vad de skulle välja bort vid förlorad inkomst. Utgifter för nöjen och fritidsaktiviteter var vad de flesta skulle prioritera bort först, men efter det kom sparande. Enligt Länsförsäkringar skär fler länsbor ned på sparande vid tider av ekonomisk knipa än vad de gör på exempelvis resor.

Ur rapporten "Medelklass utan medel".

Bild: Länsförsäkringar

----

Läs mer:

Fick för mycket sjukpenning – tvingas betala tillbaka över 200 000 kronor

Annons

Debatt: Skogsägare drabbas ekonomiskt av Skogsstyrelsens arbetssätt

Annons

Debatt: En kilometerskatt ställer människor och miljö mot varandra


Petter Hansson Frank

063-16 16 23
petter.hanssonfrank@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan