
Sara Örjansdotter Paulsson och Saga Mebius är ofta ute i krogmiljö och roar sig. De vittnar om att tafsande och sexuella ofredanden är vanligt förekommande. "Det händer alltid någon", säger Saga Mebius.
Bild: Jonas Solberger
För några veckor sedan inträffade en uppmärksammad händelse på Marité när en spelare i ishockeylaget Björklöven anmäldes för att ha tafsat på två kvinnor. Förundersökningen lades snabbt ner och polisen som ledde utredningen väckte uppmärksamhet med sina uttalanden i tidningen Expressen om den ena kvinnans bröststorlek.
– Det är ganska oproffsigt, en polis ska inte uttrycka sig så där. Det är ändå de som ska skydda oss. Det är pinsamt – för att jag har större bröst, ska jag skylla mig själv då? En kille vet väl ändå var brösten sitter på en kvinna? Det ska inte spela någon roll hur stora bröst man har, man vet ändå i vilket område det är, så man behöver inte komma dit med sina fingrar, säger Saga Mebius.
Annons
Annons
Båda hon och kompisen Sara Örjansdotter Paulsson, 24, befann sig på Marité den kvällen, men såg inte den omtalade händelsen. Men tafsande killar är inget ovanligt i krogmiljö, det har både Sara och Saga råkat ut för – flera gånger.
– Det är var och varannan gång, upplever jag det. Jag undrar vad det sitter i att det ändå övergripande, vad jag vet, är tjejer som blir tafsade på. Jag har inte många tjejkompisar som går fram och tar någon kille mellan benen, det gör man ju inte, säger Sara Örjansdotter Paulsson.
Båda tjejerna nämner att problemet med tafsande är så vanligt att de har blivit lite avtrubbade.
– Det är ändå sjukt att det har gått så långt att man tänker "killar är som killar är". Jag har aldrig accepterat det, men jag har aldrig varit den som blivit upprörd. Snarare har jag frågat "ursäkta, vad ger dig rätten att göra så här?", sedan har jag gått, säger Saga Mebius.

"För mig handlar det bara om sunt förnuft. De som inte förstår det, dem får man ta tag i", säger Saga Mebius.
Bild: Jonas Solberger
Sara Örjansdotter Paulsson brukar ibland, i de fall där hon hinner upptäcka vem som har tafsat, vända sig lugnt om och fråga personen vad han håller på med.
– Men det är så många gånger man har vänt sig om och fått höra "men oj, nu tror jag att någon är lite känslig här." Då har det gått från att man bara försöker släppa det till att man blir förbannad. När jag har blivit mest arg har jag nästan kunnat slå den personen, för att jag blir helt tokig, säger Sara Örjansdotter Paulsson.
Annons
Sara och Saga går ofta ut i större tjejgäng på sju-åtta personer. Även om de inte alltid själva drabbas av tafsande händer det alltid någon i gänget under en kväll.
Annons
– En tjejkompis blev utsatt en kväll, de hade tagit på henne där fram, nedre delen. Hon hade varit helt förstörd och gråtit. Det är ju inte konstigt att hon blir skärrad en sådan gång, och då får vi ju andra tjejer också veta det, säger Saga Mebius.

"Jag försöker tänka mig in i hur det går till i huvudet på en person som tafsar, men det går inte", säger Sara Örjansdotter Paulsson.
Bild: Jonas Solberger
Båda ställer sig väldigt frågande till varför vissa killar tafsar på tjejer, och vad de får ut av det.
– Jag försöker tänka mig in hur det går till i huvudet på en person som tafsar, men det går inte, säger Sara Örjansdotter Paulsson.
De vill inte heller att de själva, och andra kvinnor, ska framställas som offer.
– Nu blir det verkligen så att kvinnan är ett offer. Jag känner att det blir en diskriminering i sig mot mig – att jag är ett offer och måste tas hand om. Så ska det inte heller vara. För mig är det bara sunt förnuft. De som inte fattar att det handlar om sunt förnuft, dem måste man tag i. Men man kan inte utmåla alla män som elaka, säger Saga Mebius.
– Samtidigt som det är viktigt att ta upp det här känner jag "kom inte och tyck synd om mig". Varför ska det vara synd om oss? Det handlar om att killar inte kan bete sig, säger Sara Örjansdotter Paulsson.
Annons
Tjejerna återkommer ofta till att det handlar om sunt förnuft, och att inte dra alla över en kam.
– Det är så viktigt att inte dra alla över en kam. Bara för att han från Björklöven gjorde så innebär det inte att alla hockeykillar gör så, det är ändå logiskt. Jag tror att alla fattar det. Det är likadant med etnicitet. Jag gör inte som jag gör för att jag är blond och blåögd. Om en utländsk kille skulle ta mig på rumpan skulle jag inte tänka att det är för att han är från Irak, eller något annat land. Jag tycker att det är fascinerande när man får läsa att det är utlänningar som tafsar, det är de som tafsar minst. Det har aldrig hänt mig. Det är snarare svenska killar i 25-årsåldern, som tror att de är något, säger Saga Mebius.
Jonas Solberger
063-15 55 30
jonas.solberger@mittmedia.se