Annons

Annons

Annons

Östersund

Stark tävling i Torvalla

På lördag kommer några av Sveriges starkaste atleter till Torvalla för att göra upp om platser till finalen i Sveriges Starkaste Man.
– Jag tror att det här är något som lockar alla åskådare som är intresserade av extremsport. Det kommer lyftas vikter som det inte gjorts i Jämtland på många år, säger Benny Wennberg, arrangör som också kommer delta.

Det är första gången som en tävling i starkeman arrangeras i Torvalla. Tidigare tävlingar har avhållits inne i Östersund. 15 deltagare kommer att göra upp i 6 grenar på en tillfällig arena som byggs upp utanför Jysk och Mio i Torvalla. Tävlingen har status av kval till finalen i Sveriges Starkaste man. De tre bäst placerade tar en plats i finalen den 27 augusti i Vaggeryd.

– Klart det känns bra att arrangera tävlingen här. Se till att det händer saker i Torvalla och dessutom knyta tävlingen till gymmet, säger Benny Wennberg, ägare till Jämtstark gym i Torvalla.

En av anledningarna till att ha tävlingen i Torvalla är att man slipper transportera utrustning in till Östersund. Men också att tävlingsarenan rymmer fler åskådare och är bättre lämpad enligt Wennberg.

Annons

– Publiken kommer att se deltagarna bättre, säger han.

Annons

– Vi hade även som målsättning att aktivt söka sponsorer och samarbetspartners till tävlingen här i Torvallas företagsområde. För det är ett väldigt aktivt företagande här och det händer mycket. Men det har vi inte riktigt lyckats med. Vi har varit lite sent ute med det arbetet, konstaterar Wennberg som ordnat med webb-tvsändning av tävlingen.

Starkeman, eller strongman som det också kallas, är en mångkamp i kraftsport. Grenarna varierar från tävling till tävling.

– Grenarna bestäms av styrelsen för Sveriges Starkaste Man. Man får föreslå vilka grenar man ska ha. Sedan godkänner de grenarna. Vissa kan man få stryka och ersätta med andra, säger Benny Wennberg.

Flera duktiga starkemanatleter kommer att delta. Bland annat så dyker styrkeprofilen Fredrik Svensson från Sundsvall, som lyft 400,5 kilo i bänkpress, upp. Med sig från Sundsvall får Svensson kungen ii den "lättare" starkemanklassen -105 kilo (i Torvalla tävlar tungviktarna) John Pasanen. Även Andreas Stålberg, som kom tvåa i Finlands Starkaste Man, är med i startfältet.

Och så tävlar Benny Wennberg själv förstås. Känd för sin legendariska greppstyrka, men även en boren starkemanatlet.

Hur kommer det att gå för dig?

– Tyvärr har jag varit lite skadad i vaden tidigare i sommar. Men nu känns det bra så nu är det bara att blåsa på.

Tävlingen startar klockan 12.00.

Fakta

Grenar SSM-kval Jämtstark Torvalla

• Arm over arm – dra en lastbil med ett tjockt rep på tid.

• Stocklyft – en stock som väger 135 kilo ska lyftas från backen och upp på raka armar och sedan ner igen. Så många repetitioner som möjligt.

• Medley – ett ok (en ställning som de tävlande ställer sig under och lyfter upp någon decimeter från marken) på 360 kilo ska gås med 15 meter. Sedan ska två 142 kilo tunga "väskor" bäras (kallas "farmers walk"), en i varje hand, 15 meter.

• Däckvält – ett traktorsdäck som väger 465 kilo ska vältas fram på tid.

• Kronlyft – marklyft med stången lite högre upp så man kan lyfta mer vikt.

• Hercules hold – de tävlande ska stå mellan två bilar som lutar från och hålla i handtag på vajrar kopplade till bilarna. Testar greppstyrkan.

Annons

Det är bråda dagar för Benny Wennberg som äger Jämtstark Gym. Han ska både driva gym, sköta sitt vanliga jobb, fixa med förberedelserna inför tävlingen på lördag och träna för sitt deltagande. Och prata med lokalmedia.


Pelle Zackrisson

063-15 55 11
pelle.zackrisson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan