Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Friluftskillarna som lever på sin filmpassion – nu tävlar de på Åre bike festival

Årekillarna Alexander Rydén och Simon Sjörén har ett starkt sport- och friluftsintresse. Samtidigt brinner de för film. Nu får de leva ut allt på detta på en och samma gång.
– Jag startade företaget för att jag har ett stort intresse för kamerateknik och ville jobba på heltid med att filma, säger Simon Sjörén.

Alexander Rydén, Simon Sjörén och Marcus Ahlström. Den sistnämnde har hjälpt grabbarna med några tidigare projekt och ska nu vara med i filmen som görs under Åre Bike Festival.

Annons

Killarna har drivit filmproduktionsbolaget Whiteout Pictures i två år. De gör reklamfilmer främst till kunder inom outdoor-branschen.

– Det började med att man filmade kompisar ute på berget för skojs skull. Sedan har det sakta men säkert växlats om till att bli vårt jobb, säger Alexander Rydén.

Varför hålla till i just Åre?

– Det är så nära de aktiviteter vi brinner för, det är ju bara att öppna dörren så är man ute i naturen, säger Alexander Rydén.

Annons

Annons

De har gjort reklamfilmer för Red Bull, Svenska Turistförening, Atomic, Peak Performance och Icebug Shoes. De filmade även scener för långfilmen "Sune i fjällen".

– Vi älskar att få kameran i rörelse, så då använder vi oss mycket utav drönare, säger Simon Sjörén.

En drönare är en viss typ av radiostyrd kamerahelikopter. Då killarna spänner fast en kamera i den kan de filma högt uppifrån luften eller flyga lågt, nära marken. När de inte filmar med drönare brukar de använda något som heter "Gimbal". Det är en ställning man spänner fast kameran i så att man kan filma utan att det blir skakigt.

– Det är jättebra när vi till exempel ska filma någon som åker skidor och vi följer efter dem, det blir då en stabil och bra bild, säger Alexander Rydén.

I veckan håller de på med en cykelfilm eftersom det är Åre Bike Festival. Filmen är ett bidrag i en videotävling där flera grupper från hela världen tävlar med varsina bidrag. Samtliga filmer kommer att visas på lördagen då festivalen avslutas.

– Filmen blir ett passionsprojekt, sen blir man ju alltid lite extra taggad när det är en tävling, säger Simon Sjörén.


Tobias Flodin

063-155530
tobias.flodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan