Anki Näsman tar emot i blommig klänning i lägenheten med utsikt över Stigslund och Gävle. Johnny Cash tar en självklar plats i vardagsrummet. Lp-skivor, cd-skivor, dvd:er, vhs:er, böcker. Hundratalet föremål med tema Johnny Cash. En del lånat från Gävle Stadsbibliotek - det mesta köpt. När hon inte kan hitta det hon ska ha i Gävle - tar hon hjälp av sonen i London och brodern Lasse i Halmstad som får beställa dvd:er och skivor via Discogs, Amazon och Ebay.
Inbäddat innehåll
Anki Näsman kände till Johnny Cash när han hade sina heydays på 60- och 70-talen. Och hon har alltid gillar country, blues, pop och rock. Men det var först omkring andra halvan av 00-talet hon fick upp ögonen för honom på riktigt. Efter hans död 2003 alltså. Och vägen gick genom Cash Is King. Gävlebandet som rönte stora framgångar med covers på Johnny Cash. De lades ner för några år sedan men uppstår då och då, bland annat i fjol. Anki såg dem första gången i Valbo Köpcentrum och många gånger därtill blev det. Mest grämer hon sig över att hon inte kunde närvara på hyllningen av Johnny Cash i Gasklockorna 2013 - tio år efter hans död.
Annons
Annons

Anki Näsman är entusiastisk över Johnny Cash och en av de troligtvis miljontals fansen runtom i världen.
Bild: Nils Palmeby
Hon anser att frontmannen Danne Königsson är den främsta tolkaren av Johnny Cash. Lika nöjd var hon inte över britten Clive John som spelade i bland annat Gävle Konserthus i höstas. Enligt evenemangsbeskrivningen hade Johnny Cash dotter Rosanne Cash beskrivit honom som en "kusligt lik" tolkare. Anki tyckte i likhet med GD:s recensent att han var medioker.
– Han lyckades inte med det amerikanska uttalet. Det har Danne Königsson däremot.

Anki Näsman träffar Danne Königsson på Golfrestaurangen i Gävle under en återföreningsspelning med Cash Is King 2015.
Bild: Privat
Det är svårt att få stopp på Anki när hon berättar om Johnny Cash. Anekdoterna hon kan är många. Antagligen skulle hon kunna gå väldigt långt i en kunskapstävling om Cash.

Det var Cash Is King som fick in Anki Näsman på Johnny Cash för omkring ett decennium sedan.
Bild: Nils Palmeby
Annars är Anki en riktig loppisletare. I snitt är hon ute flera gånger i veckan och letar fynd. Förutom jakten på Johnny Cash-dyrgripar är hon intresserad av möbler. Precis innan vi ses har hon sålt ett gäng gustavianska stolar. Nostalgiska filmer som spänningsthrillers, westerns och dramer eller biopics i stil med "The Buddy Holly Story" och givetvis "Walk The Line" om Johnny Cash håller hon också högt. Även litteratur - i synnerhet om USA:s historia och då speciellt hur västern erövrades intresserar Anki. Just Nordamerikas historia är ett ämne Johnny Cash fördjupat sig i på många av sina sånger. Supergruppen Highway Men där han var medlem fokuserade än mer på det US-historiska spåret.
Annons
Annons
– Det har alltid varit fascinerande för mig precis som för miljontals andra vad som hände i vilda västern. Om skurkar, sheriffer och legendariska personer som Wyatt Earp och Doc Holliday . Alla tusentals filmer och serier som gått. "Nord och syd" är en favorit, där har Johnny Cash en roll. "Familjen Macahan", "Kampen om Colorado" andra. Jag är intresserad av gamla tåg och det sjunger Johnny Cash om i dokumentären "Ridin' The Rails" till exempel.
– Sen engagerade han sig för fångar, indianer, utslagna, fattiga och allmänt de som hade det svårt - vilket jag sympatiserar med.
Vi kan konstera att Anki är en person entusiastisk till hundra procent inför sina intressen.
– Jag snöar lätt in på saker. Det blir till 110 procent. Jag vill veta allt om det jag fastnar för.
Se de andra delarna i serien Entusiasterna här:
Del 1: Navkapslarnas herre har varvat ner
Del 2: Pehr Häggqvist är en äkta viking – ”Det är logiskt, enkelt och praktiskt"
Del 3: Han har samlat på Siw Malmkvist i snart 60 år
Nils Palmeby
026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se