Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Region och kommuner kritiska mot planerna på att fjärrstyra flygplatsen

Luftfartsverket och Swedavia utreder möjligheterna att plocka bort den lokala flygledningen från Åre Östersund Airport för att istället fjärrstyra den. Det är planer som varken Regionen eller ledningarna för länets åtta kommuner accepterar.

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Annons

Nu har de författat en gemensam protest som de har skickat till Swedavias styrelseordförande och vd.

– Sveriges regering har nyligen betonat vikten av att det finns statliga jobb ute i hela landet. Det är därför med förvåning vi tar emot nyheterna om Swedavias planer planer på att flytta bort statliga tjänster från landsbygdsområdena. Detta är helt enkelt inte acceptabelt, säger regionrådet Robert Uitto i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

I brevet betonas även säkerhetsaspekterna med att styra andra flygplatser från Arlanda, som på senare har haft tekniska störningar med besvärliga och kostsamma konsekvenser.

"I ett läge då flygprafikledning för flera flygplatser ska ske från Arlanda blir effekten av sådana störningar ännu mer omfattande", står det i skrivelsen, som kräver en ingående förklaring från Swedavia tillsammans med en konsekvensbeskrivning, samt en lösning för hur bolaget ska kunna ersätta de statliga arbetstillfällen de vill flytta från länet.

– Statlig verksamhet måste ta sin del av ansvaret för att antalet arbetstillfällen i glesbygden inte minskar och därmed dränerar delar av landet på jobb och kompetens. Arbetstillfällen liknande flygtrafikledning har självklart en attraktionskraft som kan vara avgörande för utvecklingen i hela Jämtland och Härjedalen, säger Strömsunds kommunalråd Susanne Hansson i pressmeddelandet.

Läs också: Frösö flygplats kan bli fjärrstyrd.


Marcus Berglund

063-16 16 17
marcus.berglund@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy