Annons

Annons

Annons

Östersund

Saga är en av Sveriges unga forskartalanger

Saga Jonsson är en av 21 unga forskartalanger som blivit uttagen till Rays sommarforskarskola.
– Det är jättecoolt, jag kommer att få träffa massa nördiga människor. Det känns väldigt stort och väldigt roligt, säger Saga.

Saga Jonsson drivs av en otrolig nyfikenhet. "Jag vill veta hur saker fungerar" säger hon.

Bild: Anna-Karin Pernevill

Hon sökte två forskarläger och blev uttagen till båda. Valet föll på research academy for young scientists, Rays, där hon tillsammans med 20 andra ungdomar i åldern 17-18 år kommer att bedriva forskningsprojekt i sommar.

– Jag kommer att gå med folk som redan läst klart all matte på gymnasiet och börjat spendera tid på universiteten, säger Saga Jonsson som läser andra året på internationella naturvetenskapsprogrammet på Jämtlans gymnasium.

Saga ser sig inte som en mattetalang utan menar att hon får kämpa med matten, men trots det har hon högsta betyg i alla kurser hon läst hittills.

Annons

– De flesta på lägret är jätteintresserade av matte, men inte jag. Jag ser matte som ett redskap som får mig dit jag vill, säger Saga och skrattar.

Annons

Ett av hennes stora intressen är rymden och hon tar gärna med sig sin stjärnkikare ut en vinterkväll för att kolla på månen, stjärnor och norrsken. Det som driver Saga framåt är hennes stora nyfikenhet för hur saker och ting fungerar.

– På vintern när det är kallt och de flesta står och huttrar och tittar ner och fryser. Då tittar jag uppåt på alla iskristaller och tycker att det är vackert. Jag vill veta varför det är så vackert. Jag är väldigt nyfiken på allt. Jag vill vara smart och veta massor, förklarar Saga.

En av de saker som Saga Jonsson ser fram emot mest med forskarlägret är att träffa likasinnade kompisar.

– Nu kommer jag att få träffa ungdomar som är engagerade och drivna. Det är ganska få som är det och det kan bli ganska ensamt om man är det själv, säger Saga.

Saga Jonsson kommer att delta i ett fyra veckor långt forksningsläger i sommar.

Bild: Anna-Karin Pernevill

En annan stor fördel med Rays sommarforskarskola är att alla deltagare blir en del i ett nätverk.

– Om jag blir forskare i framtiden är det jättevärdefullt, säger Saga.

En vecka efter skolavslutningen börjar det fyra veckor långa lägret och innan dess ska Saga ha fått veta vilka hennes uppgifter kommer att vara. Själv är hon öppen för det mesta, men vill helst jobba med något praktiskt. Deltagarna kommer att driva egna forskningsprojekt tillsammans med forskare från KTH, Stockholms universitet och KI. Alla projekt kommer att vara relevanta för forskarnas pågående forskningsprojekt.

Annons

Annons

Läs även:

Projekt låter ungdomar testa ingenjörsyrket

Gymnasieelever från Östersund fick pris i stor designtävling: ”Vi är väldigt nöjda”


Anna-Karin Pernevill

063-16 16 36
anna-karin.pernevill@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan