Annons

Annons

Annons

Östersund

Församlingar i Jämtland har rest utomlands för miljonbelopp

Flera församlingar i Svenska kyrkan i Jämtland har gjort utlandsresor för stora belopp. Det framgår av en granskning som Sveriges Radio har gjort av ett 90-tal församlingar i landet.

Kyrkoförsamlingar reste för miljoner – "rena rövarfasonerna" tycker Christer Siwertsson

Frösö kyrka. Arkivbild.

Sveriges Radio har granskat utlandsresor som anställda och kyrkopolitiker har gjort från 2010 och fram till maj 2016

Inom Härnösands stift, som omfattar Jämtlands län och Västernorrlands län, har man resor för drygt 2,4 miljoner kronor, enligt Sveriges Radio. Det har till viss del varit nöjesresor.

Annons

Annons

Biskopen i Härnösand stift, Eva Nordung Byström, kommenterar resandet:

– Så här ska det inte gå till. Skatteverket har sina regler som alla måste följa. Varje arbetsgivare inom Svenska kyrkan ska ha en policy för resor och de ska man följa, säger Eva Nordung Byström till Sveriges Radio.

------

De jämtländska församlingarna som ingår i granskningen är dessa:


Östersunds församling:

2012 reste 54 personer från Östersunds församling till Bukarest. De flög till Bukarest för en fyra dagars studie- och konferensresa.

Syftet var att i lugn och ro arbeta med en organisationsdiagnos och göra studiebesök i bland annat kyrkor. Konferenstiden var, enligt programmet, en och en halv dag av de totalt fyra dagarna gruppen befann sig i Bukarest. Resan kostade cirka 12 000 kronor per person, sammanlagt 636 000 kronor


Brunflo, Lockne, Marieby & Näs pastorat:

2010 åkte 34 personer från Brunflo, Lockne, Marieby & Näs pastorat till Krakow. Huvudsyftet var att i första hand studera främlingsfientlighet. Andra syften för resan var "konferens" och att få en bättre "vi-känsla". Under vistelsens tre dagar hölls en heldagskonferens.

Övriga dagar fick personalen en guidad stadsrundtur i Krakow och besökte Auschwitz. Resan kostade drygt 12 000 kronor per person, sammanlagt 413 000 kronor.

Annons


Frösö pastorat:

2012 reste 34 personer från Frösö pastorat till Bratislava. Det var nio politiker och 25 anställda. De besökte bland annat begravningsplatser och kyrkor.

Under denna tredagarsvistelse höll gruppen en budgetplanering i tre timmar. Övrig tid ägnades åt stadstur och promenader. Resan kostade drygt 11 000 kronor per person, sammanlagt 385 000 kronor.


Maria Immefors

063-16 16 27
maria.immefors@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan