Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Östersundsrevyn censurerad av SVT

På fredag sänds Östersundsrevyn av SVT, som i sista stund beslutat att stryka ett stycke som behandlar främlingsfientlighet och har känsliga inslag.

Östersundsrevyn har censurerats av SVT.

Bild: Håkan Luthman

Annons

Östersundsrevyn har, som LT tidigare behandlat, fått en hel timmes sändningstid i SVT1 på fredag. I sista stund har SVT beslutat att ta bort ett stycke som behandlar främlingsfientlighet. Stycket består av en dialog mellan en ung kvinna och hennes far, där dottern försöker konfrontera fadern med det motsägelsefulla i dennes främlingsfientliga resonemang. I dialogen används känsliga uttryck, exempelvis "blåneger".

Annons

Annons

– Vi tycker att det är årets viktigaste nummer och speglar tidsandan. Ska en revy bara roa? Vi vill något mer. Skandal SVT, säger Östersundsrevyns producent Mats Hurtig.

Östersundsrevyns regissör och styckets författare Patrik Zackrisson kommenterar vidare:

– Jag tycker att det är jättesynd att SVT gör så här. Det här var årets viktigaste nummer för Östersundsrevyn.

Stycket tar upp problematiken med rasismen och det är i samband med det som de känsliga uttrycken används?

– Ja, jag tycker inte man ska vara rädd för att använda vissa ord ibland. Syftet med ett sådant här nummer det är ju att folk ska känna igen sig. Eller att man ska känna att "det där är ju grannen" eller någon annan person, och att skrattet ska fastna i halsen.

Det går kanske lite fanatism i det här, att man ska rensa bland uttrycken?

– Jo, man ska vara politiskt korrekt för den politiska korrekthetens skull. Men vid sidan av det finns det ju att man känner själv, att "det här är nog inte okej att säga", så folk blir mer upplysta. Det är många i den lite äldre generationen som är uppväxta med att n-ordet är helt okej. Det finns inget nedvärderande i det. Tiderna förändras och jag tror att ungdomarna är mer medvetna om det här, de ser skillnaderna.

Annons

Så du ser revynumret som ett sätt att informera om att vissa uttryck är olämpliga att använda?

– Kanske inte att informera, men att det blir en tankeställare.


Torbjörn Aronsson

063-15 55 28
torbjorn.aronsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan